Geros nuotaikos programa: kaip atpažinti, kad produktas – sveikatai palankus

sveikatai palankus_Indrė Švelnytė_versli mama

Naujausiais duomenimis, net 3 iš 4 gyventojų yra linkę rinktis produktą, jei jis sveikatai palankus. Deja, dažnai jį atpažinti sutrukdo žinių apie maisto sudėtį stygius ir nemokėjimas skaityti etikečių. „Nors žalias rakto skylutės ženklas, reiškiantis, kad produktas yra sveikatai palankus, Lietuvoje naudojamas jau nuo 2014 m., didelė dalis gyventojų jo neatpažįsta“, – sako Indrė Švelnytė, „Fazer Bakery Baltic“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė.

Kaip rodo „AC Nielsen“ atliktas tyrimas, daugiau kaip trečdaliui lietuvių sveikatingumas yra vienas pagrindinių rūpesčių. Nepaisant to, specialistai pastebi, jog renkantis sveikatai palankius produktus, vis dar pamirštama apie jų sudėtyje esantį cukrų.

Cukraus valgome beveik 4 kartus daugiau

Cukraus vartojimas išlieka viena pagrindinių visuomenės mitybos problemų. Pasak mitybos specialisto, VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo prof. dr. Rimanto Stuko, daugiamečiai tyrimai rodo, kad įvairių cukrų lietuviai suvartoja keliskart daugiau nei rekomenduojama.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis lietuvis per dieną suvartoja per 90 g cukraus, kas sudaro net 19 arbatinių šaukštelių. Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiesiems per dieną rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 25 g, t. y. 5 arbatinius šaukštelius cukraus.

Atsirinkti sveikatai palankesnius produktus, turinčius mažiau pridėtinio cukraus ar jo visai neturinčius, gyventojams padeda specialus „Rakto skylutės“ ženklinimas, tačiau tik nedidelė dalis gyventojų atpažįsta šį ženklą ar supranta jo reikšmę.

Šiais metais atlikta gyventoja apklausa rodo, kad renkantis produktus, šis ženklinimas svarbus tik 19 proc. apklaustųjų. 40 proc. jis nesvarbus, o 41 proc. nurodė nežinantys šio ženklo reikšmės.

Įdomu tai, kad, palyginus su 2018 metais vykdyta tokio pat pobūdžio apklausa, pokyčių beveik nėra. Per metus nei daugiau gyventojų sužinojo apie šį ženklinimą, nei suprato jo reikšmę. 2018 m. „Rakto skylutės“ ženklą kaip svarbų nurodė 21 proc. apklaustųjų, 42 proc. jis buvo nesvarbus, o šio ženklo reikšmės nežinojo 37 proc. gyventojų.

Tyrimus „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklui, iniciatyva atliko „Spinter tyrimai“.

Ar skaitote maisto produktų etiketes?
  • Pridėk savo atsakymą
Cukraus daug ir duonoje

2018 m. Sveikatos apsaugos ministerijai su maisto produktų gamintojais pasirašius susitarimą mažinti pridėtinio cukraus kiekį produktuose, sveikatai palankus produktas tapo dažnesnis parduotuvių lentynose.

Gaminti produktus, turinčius mažiau pridėtinio cukraus, gamintojus skatina ir augantis tokių produktų poreikis iš gyventojų. Tą rodo ir specialiu „Rakto skylutės“ simboliu paženklintų produktų pardavimo rezultatai.

Štai juodą „Jorės“ ir „Bočių“ duoną be pridėtinio cukraus rinkai pasiūliusi „Fazer Lietuva“, atstovaujanti „Gardėsio“ prekės ženklui, skaičiuoja, kad vien „Rakto skylute“ paženklintos „Bočių“ duonos pernai gyventojai nupirko 66 proc. daugiau, lyginant su 2018 m.

Kepyklos duomenimis, „Jorės“ duona be pridėtinio cukraus ypač populiari tarp perkančiųjų duonos puseles – beveik kas antra įsigyta šios duonos pakuotė (44 proc.) paženklinta „Rakto skylutės“ ženklu, t. y. be pridėtinio cukraus.

Cukraus vartojimą mažintų išprusimas

Prof. dr. R. Stukas sako, kad gyventojų mitybos ir sveikatos raštingumas dar nėra pakankamai aukštas. Nors sveikatai palankesnės mitybos tendencijos teigiamos, bendras suvartojamo cukraus kiekis išlieka itin aukštas. Kai kurių kasdien vartojamų produktų 100 g cukraus kiekis gali siekti net dešimtis gramų.

Dalis žmonių, suprasdami, kad vis dėlto reikia mažinti cukraus vartojimą, jo atsisako, ir grynu pavidalu saldinti kavai, arbatai jau nevartoja ar vartoja labai mažai. Bet produktuose pridėtinis cukrus yra tarsi nematomas – jį gali pamatyti tik pastudijavęs etiketę. Tačiau didelė dalis gyventojų etikečių neskaito ir, vartodami maisto produktus su pridėtiniu cukrumi, jo suvartoja daug – bendras suvartoto cukraus kiekis labai išauga.

sveikatai palankus_versli mama

Į rakto skylutės simbolį, reiškiantį, kad produktas yra sveikatai palankus, dėmesį atkreipia retas gyventojas.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir gamintojų susitarimu siekiama mažinti produktuose ne tik cukraus, bet ir druskos bei riebalų kiekį. Susitarimas suteikė gamintojams aiškią kryptį, kaip gerinti produktų sudėtį, todėl parduotuvių lentynose sveikatai palankesnių produktų asortimentas nuolat auga. „Fazer Lietuva“, atstovaujanti „Gardėsio“ prekės ženklui, 2018 m. pristatė 7 naujus gaminius su sumažintu cukraus kiekiu (2 iš jų – be pridėtinio cukraus), o pernai pristatyti 8 nauji gaminiai su mažiau cukrų ar visai be pridėtinio cukraus.

„Suprantame, kad susitarimas svarbus, siekiant užtikrinti sveikatai palankių maisto produktų gamybą. Mes nuolat peržiūrime savo produktų receptūras, mažiname pridėtinio cukraus kiekį, taip pat pirkėjams pasiūlome produktų alternatyvų visai be cukraus. Tačiau vien gamintojų pastangų neužtenka. Ne mažiau svarbi ir gyventojų edukacija, kad jie gebėtų atsirinkti sveikatai palankesnius produktus, suprastų jų naudą sveikatai ir atpažintų pagrindinį ženklinimą – žalią „Rakto skylutę“. Nors šis ženklas Lietuvoje naudojamas nuo 2014 m., kaip matome iš tyrimų, vis dar didelė dalis gyventojų jo neatpažįsta“, – sako Indrė Švelnytė, „Fazer Bakery Baltic“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė.

„Rakto skylutė“ – ne visiems suprantamas ženklas

Prof. dr. R. Stukas pabrėžia, kad dalis gyventojų neteisingai supranta „Rakto skylutės“ ženklinimą, o kita dalis – apskritai nežino, kad toks yra. VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas pasigenda šio ženklo viešinimo.

„Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje galima rasti apie „Rakto skylutę“ informacijos ir net šiuo simboliu paženklintų produktų sąrašą, tačiau dauguma gyventojų specialiai juk šios informacijos neieško. Ženklinimas geras, parodantis, kad konkretus produktas tokių pačių produktų grupėje yra geresnis ir turi mažiau pridėtinio cukraus, bet žmonės į tai neatkreipia dėmesio“, – pastebi mitybos specialistas.

„Rakto skylutės“ simboliu Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus kriterijus atitinkantys maisto produktai Lietuvoje ženklinami nuo 2014 m. Šio ženklo tikslas – padėti lengviau išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. „Rakto skylute“ paženklintuose produktuose yra mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.

5 pamiršti sveiki produktai
sveikatai palankus_Agnė Gedminaitė-Miškinienė_versli mama

Nuotrauka iš Agnės Gedminaitės-Miškinienės feisbuko paskyros.

„Žalioji dėžutė“ įkūrėja Agnė Gedminaitė–Miškinienė sutinka, kad sveikatai palankus produktas kartais lieka gulėti lentynoje dėl to, kad pirkėjui pritrūksta žinių jį atpažinti. Ji primena, kokius 5 sveikatai palankius produktus  reikėtų prisiminti kaskart, sudarant pirkinių sąrašą.

Bolivinė balanda (kynva)

Agnė sako, kad bolivinė balanda daug kam dar naujiena. Tačiau šių sėklyčių nauda – neįkainojama, dėl savo savybių augalas vertinamas jau tūkstančius metų.

Šios sėklos labai lengvai virškinamos, turi daug aminorūgščių. Bolivinės balandos neturi glitimo, todėl tinka glitimo netoleruojantiems žmonėms.

Labai rekomenduoju įtraukti šį produktą į savo mitybą. Tai tikras baltymų šaltinis, ypatingai tinka vegetarams, kurie negauna baltymų iš mėsos. Bolivinės balandos sėklose gausu vitamino B, vitamino C, vitamino D. Taip pat turi daug naudingų mineralų: kalcio, kalio, mangano, geležies, seleno, natrio, cinko, fosforo. Bolivinė balanda puikiai tinka žmonėms, sergantiems diabetu.

Bolivinė balanda labai lengvai paruošiama. Labiausiai vertinamos baltos spalvos sėklos. Prieš verdant jas reikėtų šiek tiek pamirkyti ar bent perplauti. Virti sėklytes reikia apie 15 – 20 min. Košę galima valgyti tiek saldžią, tiek sūdytą. Taip pat ji puikiai tinka salotoms, sriuboms, net ir kepiniams.

Špinatai 

Daugelis valgo įvairių rūšių salotas, o špinatus pamiršta. Juose daug folio rūgšties, vitamino A, vitamino E, vitamino K, vitamino C, vitamino B6, beta-karotino, cinko, seleno, mangano, flavonoidų. Flavonoidai turi uždegimą slopinančių savybių, todėl yra puikus antioksidantas. Dar špinatai naudingi širdžiai ir kaulams. Špinatuose yra netgi baltymų, kuriuos mūsų organizmas labai lengvai įsisavina.

Špinatai puikiai tinka salotoms, kokteiliams, omletams.

Kokteilis su špinatais: 

  • stiklinė mėgstamo augalinio pieno (gėrimo)
  • sauja špinatų
  • 1 nedidelis bananas
  • pusės žaliosios citrinos sulčių
  • pusė avokado

Viską tiesiog susmulkinkite kokteilinėje ar maisto trintuve. Kokteilis sotus, skanus, papildo organizmą daugybe vitaminų bei mineralų.

Migdolų pienas

Agnė sako, kad augalinis pienas dabar vis populiaresnis ir jį renkasi vis daugiau žmonių. Jis puikiai tinka žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, yra vegetarai ar veganai.

Vienas populiariausių – migdolų pienas. Jis turi nedaug kalorijų, jame gausu vitamino E, vitamino D, vitamino A, kalcio. Migdolų pienas puikiai tinka įvairiems kokteiliams, juo galima balinti kavą, kakavą, plačiai vartojamas net ir ajurvedinėje mityboje.

Migdolų pieno nesunku pasigaminti namuose patiems: užmerkite vandenyje stiklinę migdolų ir palikite per naktį. Ryte vandenį nupilkite, o migdolus sumalkite ir užpilkite 2–3 stiklinėmis vandens. Leiskite dar šiek tiek pastovėti. Viskas, visiškai natūralus migdolų pienas jau pagamintas!

Skaidulos 

Sveika ir subalansuota mityba reiškia, kad mūsų organizmas turi gauti pakankamai įvairių medžiagų, įskaitant  skaidulas. Jų turintis maistas atlieka svarbų vaidmenį palaikant normalią žarnyno veiklą.

Skaidulos padeda judėti maistui žarnynu, pagreitėja virškinimas, o iš žarnyno pasišalina susikaupusios nenaudingos medžiagos. Be to, skaidulos išbrinksta ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Skaidulos padeda palaikyti gerą odos, širdies ir kraujagyslių sveikatą, reguliuoja rūgštingumą, mažina pilvo pūtimą.

Reikalingą skaidulų normą galima gauti su maistu, bet šiuolaikiniai žmonės tokio maisto dažniausiai suvalgo per mažai. Todėl esant žarnyno problemų ar norint numesti svorio, Agnė rekomenduoja papildomai vartoti maistinių skaidulų.

Baklažanai 

Dar viena naudinga daržovė – baklažanas. Jis irgi nepelnytai nepopuliarus, tačiau Agnė jį rekomenduoja dėl daugelio priežasčių.

Baklažanas be galo naudingas smegenims, turi antioksidantų, kurie saugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų, gerina atmintį. Baklažanuose gausu ir flavonoidų, kurie gerina širdies ir kraujagyslių darbą, turi medžiagų, kurios sumažina vėžinių susirgimų riziką, kovoja su virusais ir bakterijomis. Taip pat baklažanas padeda lengviau iš organizmo pasišalinti šlakams.

Agnė sako, kad sveika ir subalansuota bei įvairi mityba yra geros savijautos, taigi, ir geros nuotaikos garantija. Taip ne tik gerai jausitės, bet ir užkirsite kelią įvairioms ligoms. Būkite sveikos!

Apie tekste minimus tyrimus:

„AC Nielsen“ reprezentatyvią gyventojų nuomonės apklausą apie sveikatai palankesnių produktų pasirinkimą atliko 2019 m. vasarą.

„Spinter tyrimai“ reprezentatyvias gyventojų apklausas apie „Rakto skylutės“ ženklo žinomumą atliko 2018 m. lapkričio ir 2020 m. sausį.

Iliustracijoms panaudotos komunikacijos agentūros „Headline agency“ nuotraukos.

_______________________________________________________________________________

Bandomasis projektas moterims Geros nuotaikos programa pilotinėse Kazlų Rūdos ir Visagino savivaldybėse metu įvairaus amžiaus moterys ir vaikai ne mažiau kaip 2 kartus per savaitę sportuoja ant minibatutų ir stengiasi kasdien nueiti ne mažiau kaip po 10 000 žingsnių, kurie fiksuojami išmaniaisiais prietaisais.

Projektu siekiama paskatinti moterų fizinį aktyvumą ir leisti patirti daugkartiniais moksliniais tyrimais įrodytą jo naudą psichoemocinei būklei, taip pat formuoti sveikatai palankios gyvensenos įgūdžius.

Geros nuotaikos programa_versli mama


Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

0