Aktualu

Maitinimo verslas bus pirmiau registruojamas, o tik paskui tikrinamas

Print Friendly, PDF & Email

Apie maitinimo verslą galvojančios verslios mamos šiuos metus pradeda su geromis žiniomis. Siekdama palengvinti naujų viešojo maitinimo vietų atidarymą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praėjusių metų pabaigoje supaprastino Maisto tvarkymo subjektų registravimo tvarką. Ji numato, kad maitinimo verslas pirma bus įregistruojamas, o tikrinamas vėliau, net ir po pusmečio.

Nuo 2019 m. gruodžio 14 d. įsigaliojo naujas VMVT direktoriaus įsakymas „Dėl maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuriuo vadovaujantis nauji viešojo maitinimo objektai bus vertinami nuotoliniu būdu, neatliekant patikros vietoje.

Tai reiškia, jog planuojant atidaryti naują kavinę, restoraną ar kitą maitinimo įstaigą, tarnybai užteks pateikti prašymą, patalpų brėžinius, veiklos aprašymą bei kitus dokumentus. Įvertinę juos, inspektoriai priims sprendimą dėl registravimo ir leidimo veikti, o į pačią vietą atvyks vėliau.

Kaip rašoma išplatintame pranešime spaudai, tokia tvarka reiškia, jog planuojant atidaryti naują kavinę, restoraną ar kitą maitinimo įstaigą, tarnyba atliks pateiktų dokumentų vertinimą ir išduos arba atsisakys išduoti leidimą veiklai.

Taip registruojamos 67 veiklos

Tvarka esą keičiama dėl kelių tikslų, iš kurių svarbiausias – palengvinti verslo pradžią viešojo maitinimo paslaugų tiekėjams bei prekybininkams. Nuo šiol bus paprasčiau pradėti veiklą, susijusią su maisto tvarkymu.

Taip pat norima sumažinti administracinę naštą – visos viešojo maitinimo bei didmeninės prekybos veiklos (pavyzdžiui, kavinių, užkandinių, mokyklų virtuvių ir kitos maitinimo, vaisių, uogų ir daržovių ar mėsos didmeninės prekybos veiklos) bus registruojamos dvigubai greičiau.

Pagal naująją leidimų išdavimo tvarką, viešojo maitinimo ir didmeninės prekybos veiklą siekiančios įteisinti įmonės registracijos terminas bus perpus trumpesnis, t. y., leidimą bus galima gauti per 5 darbo dienas. Anksčiau ši procedūra trukdavo 10 darbo dienų.

Prieš įsigaliojant šiems pakeitimams, paprastesne tvarka buvo registruojamos tik įvairios pirminės negyvūninio maisto produktų gamybos veiklos, mažmeninė prekyba, prekyba internetu, degalinėse ar kioskuose, pagaminto maisto tiekimas renginiams ar pagal sutartis. Šiuo metu paprastesne tvarka be patikrinimo vietoje registruojamos net 67 veiklos.

„Matome dvi šių pakeitimų puses. Viena – tai, kad atsisakius pirminio valstybinės tarnybos patikrinimo, patalpų ir darbo vietų atitikimas higienos reikalavimams yra tik maitinimo įstaigos šeimininko valioje, priklausančioje nuo kompetencijų bei prioritetų. Kita, pozityvioji pusė – tai, jog atsiranda galimybė anksčiau paruošti leidimus bei licencijas, o prieš atidarymą daugiau laiko skirti kokybiško produkto kūrimui, komandos patikrinimui ir pasirengimui“, – įžvalgomis dalijasi „Kitchen Rules“ konsultantė, technologė Jurgita Viltrakienė.

Ar dabar, kai supaprastėjo reikalavimai maitinimo verslui steigti, galvojate jo imtis?
Patikrinimas – vėliau, neinformavus

Įregistravus naują maisto tvarkymo subjektą, pavyzdžiui, kavinę, patikrinimas atliekamas vėliau. Apie jį subjektas nėra informuojamas iš anksto. Jeigu vizito metu būtų nustatyti pažeidimai, subjektas įpareigojamas juos pašalinti.

Naujai atidarytas maitinimo verslas inspektorių patikros turėtų sulaukti per pirmąjį veiklos pusmetį, tačiau gali būti ir išimčių.

„Pagal teisės aktų nuostatas, planinis ūkio subjekto veiklos patikrinimas pirmąjį kartą atliekamas praėjus šešiems mėnesiams po registravimo, išskyrus atvejus, kai leidimas išduotas be veiklos patikrinimo vietoje, arba kai nustatoma, jog galima pažeidimų rizika. Taigi, kai viešuoju maitinimu ar prekyba siekiantis užsiimti subjektas bus registruojamas nevertinant veiklos vykdymo sąlygų vietoje, pirmasis patikrinimas gali būti atliktas ir nepraėjus šešiems mėnesiams“, – teigia VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė.

Maisto tvarkymas ir tiekimas vartotojams – itin atsakinga veikla. „Tokie VMVT sprendimai ugdo maitinimo verslo atstovų sąmoningumą, nes skatina rūpintis tiek gaminamo maisto sauga, tiek tinkamai paruošta vieta darbuotojams. Čia reikšmingi ne tik atskiri elementai – pvz., švieži ingredientai, puikus šefas, – svarbu suvaldyti visą procesą: nuo higienos reikalavimus atitinkančių, patogių patalpų iki teisingai parinktos įrangos ir net personalo mokymų standartų“, – naują tvarką komentuoja „Kitchen Rules“ konsultantė, rinkodaros specialistė Ieva Vaičiūnaitė.

___________________________________________________________________________________________

Taip pat skaitykite:

Maisto gamyba namuose mamos galės verstis paprasčiau

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.