Aktualu

Kalėdoms artėjant: kaip sukurti šventinę atmosferą namuose neišlaidaujant?

Print Friendly, PDF & Email

Ruošti namus Kalėdoms smagu ir malonu, bet ar jums pažįstamas kaltės jausmas, kai pamatote, kiek išleidote pinigų tai magiškai atmosferai sukurti? Tačiau šventės ir taip „kerta“ per kišenę, todėl visai nebūtina išleisti daug pinigų, norint į namus įnešti šventinę nuotaiką.

Vartotojiškumo kultūra skatina nežiūrėti į Kalėdas paprastai, todėl šventiniu laikotarpiu dažnai susiduriame su impulsyviomis, neplanuotomis ir emocijomis paremtomis išlaidomis. Vis dėlto, šiuo metu svarbu išlaikyti finansinę discipliną ir pasvarstyti, kur galima sutaupyti.

„Šventės dažnai būna įtemptas metų laikas, todėl norėdami sutaupyti laiko ir palengvinti kalėdinius rūpesčius, žmonės yra pasiryžę išleisti nemažą pinigų sumą kalėdinėms namų dekoracijoms. Šiais metais gali atsirasti ir dar didesnis noras pirkti įvairiausius namų papuošimus siekiant padaryti įspūdį artimiesiems, su kuriais negalėjome švenčių leisti praėjusiais metais. Visgi nereikėtų persistengti ir turėti aiškius biudžeto rėmus. Brangų laiką leiskite ne sukdami galvą dėl savo finansinės situacijos po švenčių, o mėgaudamiesi švenčių laukimu artimųjų apsuptyje“, – sako skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė.

Nors sparčiai artėjant Kalėdoms gali atsirasti pagunda išleisti pinigus pompastiškiems papuošimams, jaukumą namuose galima sukurti ir pačių pagamintomis dekoracijomis, žvakių šviesa ar keliais nebrangiais akcentais ant stalo. Štai keletas idėjų, kaip neišlaidžiaujant sukurti Kalėdas namuose.

Pastangas sutelkite į vienos erdvės puošimą

Viena dažna klaida, kurią daugelis darome ruošdamiesi šventėms paskutinę minutę, yra bandymas papuošti kiekvieną namų kampą. Likus mažai laiko iki didžiųjų metų švenčių, tik ir kyla noras šluoti parduotuvių lentynas. Nesvarbu, gyvenate bute ar name, norėdami papuošti kiekvieną namų kampelį, turėsite gerokai padidinti savo biudžetą, todėl verčiau pasirinkite vieną namų erdvę, į kurią sutelksite savo pastangas ir kursite šventinę nuotaiką.

Apsiribokite gyvenamosiomis bei valgomojo zonomis ir išskirtinį dėmesį sutelkite į Kalėdų eglės puošimą bei dekoracijas aplink ją. Net ir panaudodami pernykščius žaisliukus be didelių pastangų namus pripildysite magišku jausmu. Gyvas šventinis medis namuose dažnai stovi net kelias savaites, todėl vaizdas kiekvieną dieną džiugins akis ir primins apie gražiausias metų šventes.

Sukurkite žvakių kompoziciją ant stalo

Paprasčiausias būdas, kaip į namus įpūsti šventiškumo – žvakės, kurios traukia akį net neuždegtos ir sukuria nepaprastą jaukumo bei komforto jausmą namuose. Šių dekoracijų dažniausiai kiekvienas turime namuose, todėl reikės tik fantazijos norint sukurti kompoziciją, kuria galėsite papuošti stalą.

Tam reikės bet kokios formos ir dydžio nenaudojamos lėkštės. Ant jos padėkite eglės, pušies ar kėnio šakelių, į vidurį įstatykite vieną ar tris cilindrines žvakes ir aplink jas padėkite mandarinų, kankorėžių ar papuoškite cinamono lazdelėmis.

 

Puoškite namus dekoracijomis iš gamtos

Šventiniu laikotarpiu jaukią namų atmosferą gali padėti sukurti ir įvairių žiemos žalumynų šakos, pavyzdžiui, eglės, pušies, kadagio, tujų ar kėnio. Išdėlioję šakeles ant stalo kaip centrinius elementus vakarienės metu arba pamerkę jas į vazas, akimirksniu sukursite šventišką atmosferą namuose.

Galite pasigaminti ir klasikinį advento vainiką, kuris, jeigu nenaudosite žvakių, puikiai tiks ir kabinti ant durų bei papuošti namus. Žingsniai išties paprasti:

  1. Pirmiausia pasirūpinkite vainiko pagrindu. Jis dažniausiai gaminamas iš šiaudų arba šieno. Jeigu norite greitesnio rezultato, tokį vainiko pagrindą galite įsigyti ir daugelyje prekybos centrų.
  2. Turint pagrindą, jau galima pradėti pynimą iš eglių, pušies, kėnio ar kitų visžalių augalų šakelių.
  3. Šakeles dėliokite pagal laikrodžio rodyklę ir sutvirtinkite žalios spalvos vielute ar tvirtu siūlu. Norėdami išgauti puresnį vaizdą, šiaudų pagrindą kuo gausiau apsukite šakelėmis.
  4. Apipintą vainiką jau galima dekoruoti. Tam puikiai tinka džiovinti augalai – kankorėžiai, samanos, žievės, lapai, gilės. Galima vainiką paįvairinti papuošus cinamono lazdele, džiovintais apelsino griežinėliais, anyžiumi, įvairiomis raudonomis uogomis.

Šventinio stalo pažiba – charcuterielenta

Amžina šventinio stalo klasika ir puošmena – užkandžių lenta (angl. „charcuterie board“). Tai paprastas būdas ne tik patogiai patiekti šventinius užkandžius, kuriais planuojate vaišinti svečius, bet ir padekoruoti stalą. Pasigaminti užkandžių lentą nėra sunku – dažniausiai pasirinktus produktus tereikia supjaustyti ir gražiai išdėlioti ant pasirinktos medinės virtuvinės lentelės ar padėklo. Taigi, kaip sukurti Kalėdinę užkandžių lentą, nuo kurios niekas negalės atplėšti nei rankų, nei akių?

  1. Pradėkite nuo sūrių. Dėkite juos ant lentos, sūrius galite pjaustyti arba ne. Bus gražiau, jei rinksitės skirtingų formų ir atspalvių sūrius, tačiau persistengti nereikia, nes pats užkandžių lentos dizainas jau bus didelė puošmena.
  2. Uždėkite mėgstamų mėsos gaminių. Kumpį sukite ar plėšykite, nesistenkite sudėti pernelyg tvarkingai.
  3. Pridėkite saldžių priedų. Čia labiausiai tiks švieži vaisiai, uogos ir džiovinti vaisiai.
  4. Pridėkite krekerių, traškių duonos lazdelių, trapučių, duoniukų ar tiesiog plėšyto prancūziško batono gabalėlių.
  5. Nepamirškite pagardų. Čia tiks įvairios užtepėlės, humusas, namų gamybos džemai, lydytas sūrelis.
  6. Papuošimui ir tarpų užpildymui naudokite šviežią rozmariną, čiobrelius, įvairius riešutus, spanguoles, granatus ar mandarinus, kurie užkandžių lentai suteiks papildomos spalvos ir sukurs šventinę nuotaiką ant stalo.

Nuotraukos asociatyvinės – Pexels.com

  1. šventinė pakili muzika, daug lempučių ir žvakės – nieko daugiau nereikia, tobula. pernai internetu pripirkau kvepiančių žvakių, tai įėjus į kambarį jausti aromatą tikrai priduoda daug jaukumo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.