Namai

Pagal kokius kriterijus rinktis šviestuvus?

Print Friendly, PDF & Email

Norint išsirinkti geriausius daiktus, svarbu ne tik ieškoti geriausios ir labiausiai atpigintos prekės, tačiau ir žinoti, į kuriuos parametrus bei kurias prekės savybes, kreipti dėmesį. Šiame straipsnyje savo dėmesį sutelksime į šviestuvus bei jų pirkimą internetu arba fizinėse parduotuvėse. Pasižiūrėkime, kokie kriterijai yra svarbiausi perkant šviestuvą, o į kuriuos galima kreipti mažiau dėmesio.

Visų pirma – kokio tipo šviestuvo jums reikia?

Kaip turbūt žinote, yra ne viena šviestuvų rūšis. Visi jie gali turėti skirtingą paskirtį ir dėl to jiems reikia vis kitokių savybių, priklausomai nuo to, kur jie bus naudojami. Vienu atveju daug svarbiau yra šviestuvo dizainas ir kompaktiškumas, o kitu – išvaizda nėra svarbi, dominuoja poreikis gauti kuo ryškesnį apšvietimą.

Prieš perkant reikėtų susidėlioti prioritetų sąrašą, ko tikitės iš šviestuvo. Nepamirškite, kad ir kokį poreikį ir prioritetą turite, iš tinkamiausių žibintų beveik visuomet rinksitės pigiausią, tad turbūt neverta gilintis į kainą. Kai renkatės šviestuvą ar apšvietimo priemones, mes rekomenduojame žiūrėti į šiuos kriterijus:

  • Reikalingas mobilus ar pastatomas
  • Šviestuvas/lemputės yra integruotos ar perkamos atskirai
  • Koks yra valdymas bei reguliavimas
  • Kur šviestuvą statysite/montuosite

Vadovaujantis šiais kriterijais, greičiau susiaurinsite paiešką ir atsirinksite, kurie pvz., pastatomi šviestuvai ar prožektoriai, o gal ir kitokio tipo lemputės – tiks geriausiai.

Integruota ar keičiamos lemputės?

Jeigu renkatės šviestuvus, anksčiau ar vėliau, ko gero susidursite su dilema dėl to, kokį variantą rinktis. Galite galvoti apie šviestuvus, kurie turi integruotas (nekeičiamas) LED lemputes arba pirkti tokius šviestuvus, kur lemputės dedasi atskirai.

Kuo šie sprendimai skiriasi? Su integruota lempa ar lemputėmis jūs sutaupote nemažai laiko ir pastangų, tačiau dažniausiai, šviestuvai su integruotomis lempomis kainuoja daugiau. Be to, nutikus gedimui ar perdegus lemputei, jos pakeisti patys nebegalėsite ir patį šviestuvą teks keisti nauju. Pliusas tas, kad šie šviestuvai dažniausiai naudoja labai ilgaamžes LED lemputes, kurios tarnauja dešimtis tūkstančių valandų ir yra patys ilgaamžiškiausi.

Keičiamos lemputės gali pareikalauti kiek didesnių išlaidų, kai jau jas reikia keisti, tačiau įprastai, LED lemputės tarnauja metų metus, tad per dažnai tuo rūpintis irgi nereikės. Tačiau po ilgo laiko lemputės gali susimaišyti ir pvz., neatitiks šviesos atspalviai arba pasikeis viso apšvietimo charakteristika.

Šviesite lauke ar viduje?

Renkantis labai svarbu žinoti, kur šviestuvas bus naudojamas. Jeigu jį statysite viduje, nemažą dalį techninės charakteristikos galite tiesiog praleisti. Jeigu šviestuvas, visgi, stovės lauke, tuomet būtinai pasižiūrėkite į tokią informaciją, kaip: atsparumo laipsnis, medžiaga, iš kurios šviestuvas pagamintas, naudojimo sąlygos ir kt.

Kai renkatės lauko šviestuvus (tai galite padaryti čia – https://www.varle.lt/lauko-sviestuvai/), turite žinoti, kaip gerai jie reaguos į aplinkos poveikį. Lietuvoje klimato sąlygos yra nenuspėjamos, tad lauko šviestuvas turėtų arba būti paslėptas nuo nepalankaus oro, arba nebijoti lietaus, vėjo, šalnų, sniego ir kitų negandų, kurias į jį gali pasiųsti gamta.

Svarbiausi parametrai

Kai žiūrite į šviestuvus internetu ar bet kurioje fizinėje parduotuvėje, nepraleiskite progos žiūrėti į prekių aprašymus bei specifikacijų lenteles. Jose rasite labai daug naudingos informacijos. Norėtųsi išskirti keletą, pačių svarbiausių dalykų, kurie turėtų būti svarbūs:

  • Galingumas – matuojamas vatais (W). Pagal šį kriterijų reikia rinktis lemputes, jeigu jos dar nėra integruotos. Įprastai, kuo didesnė šviestuvo galia, tuo jis daugiau energijos vartoja ir tuo ryškiau galės šviesti.
  • Valdymo būdas ir tipas – tai gali būti įprastos, išmaniosios arba reguliuojamos lemputės. Išmaniosios lemputės dažniausiai jungiasi Bluetooth ir/ar Wi-Fi ryšiu prie jūsų namų tinklo ir gali būti reguliuojamos nuotoliniu būdu. Reguliuojamos arba temdomos (angl. dimming) taip pat yra prieinamos, tik jos būna brangesnės už įprastas ir valdomos ne nuotoliniu būdu, o per jungiklį.
  • Jungties tipas – dažniausiai jungtys būna dviejų tipų; per laidus, jeigu tai yra sieninis, lubinis šviestuvas, arba su kištuku į rozetę, jeigu tai yra pastatomas šviestuvas. Visgi dabar randame ir akumuliatorinių šviestuvų, kurie pasikrauna per USB tinklą ir t.t.
  • Skleidžiamos šviesos ryškumas – jeigu yra integruota lemputė, įvertinkite jos parametrus ir ieškokite kuo arčiau įprastai dienos šviesai artimos spalvos.

Partnerio turinys. Iliustracija ©Canva

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.