PROJEKTAI

Kaip „Versli mama“ ir šauliai Ukrainos pafrontės vaikams padėjo

Print Friendly, PDF & Email

Šiltas sutikimas sukėlė daug emocijų ne tik vaikams, bet ir paramą pristačiusiems Lietuvos šauliams.

Portalas VERSLI MAMA kartu su Lietuvos šaulių sąjunga prieš kelis mėnesius pradėjo įgyvendinti paramos Ukrainos vaikų namams projektą. Šaulių ir geros valios žmonių paaukoti daiktai buvo išrūšiuoti ir supakuoti čia, Lietuvoje, o paskui išvažiavo į Rytų Ukrainą, kur pasiekė Severodonecko apylinkių vaikus.

Be daiktų, projekto metu buvo paaukota beveik 2000 EUR suma: maždaug pusė jos surinkta per Šv. Kristoforo kamerinio orkestro paramos koncertą Kaune, 600 EUR pervesta tiesiai į LŠS sąskaitą, dar apie 400 EUR paaukota skambinant trumpaisiais numeriais.

Nuoširdus ačiū visiems prisidėjusiems! Tai nedidelis indėlis Ukrainos mastu, tačiau labai reikšmingas indėlis į konkrečių vaikų gyvenimo kokybės pagerinimą, svajonių pildymą ir geresnio gyvenimo vilties palaikymą. Patikėkite, tiems vaikams tai – nepaprastai daug.

11a

Nepaisant nepriteklių, vaikų priežiūros įstaigos – tvarkingos ir švarios. Jaučiamas auklėtojų nuoširdus rūpestis: argi kitaip vaikai kreiptųsi į jas vardu?

Už dalį paaukotų pinigų Ukrainoje buvo nupirkta tų daiktų, kurių prašė vaikų namų administracija. Pasak į Ukrainą vykusių šaulių, liūdniausia, kad be knygų ir lavinamųjų žaislų, labiausiai prašyta vitaminų, vaikiškų košelių ir sauskelnių. „Mums įprasta, kad tokie baziniai dalykai turi būti prieinami visiems, tačiau nepamirškime – Ukrainoje vis dar vyksta karas. Todėl ne mažiau svarbi yra ir mūsų visų nuolatinė moralinė parama bei informacinė sklaida“, – tvirtina paramą į  Ukrainą lydėjusi šaulė Milda Goštautaitė. 

Už paramos Ukrainos vaikų namams akcijos metu čia, Lietuvoje, paaukotas lėšas dalis prašytų daiktų buvo perkama tiesiai pačioje Ukrainoje. Taip daryta dėl to, kad dalies prekių grupių išvežimo į trečiąsias šalis procedūros yra gana sudėtingos. Kaip pasakojo šaulė Milda, vietoje buvo nupirkta knygų, žaislų, vitaminų, tyrelių, sulčių, arbatų, sauskelnių ir pan. Viskas pristatyta į pafrontės vaikų namus Ukrainoje.

„Dėkojame Lietuvos respublikos ambasadai Ukrainoje už svetingumą ir šauniajam savanoriui (“volantiorui”) Slavai, kuris, kaip ir praėjusios kelionės metu, nepailsdamas mus ir paramą vaikams veža rytų Ukrainos link“, – specialią mūsų visų padėką perduoda Milda.

LŠS paramos Ukrainai grupės nariai, bendradarbiaudami su CIMIC Severodonetsk – Joint Centre, aplankė Severodonecko II-ąjį internetą ir vaikų tuberkuliozės sanatoriją-globos namus. Internate auga įvairaus amžiaus vaikai, nuo kūdikių iki 10 metų, yra net keletas vyresnių vaikų.

Parama ir Kijeve įgytos prekės vaikus pasiekė greitosios pagalbos automobiliu. Sanatorijos auklėtojos pasakojo, kad valstybė finansuoja tik vaikų apgyvendinimą ir bazinius maisto produktus, o daržovės, vaisiai, ugdymo priemonės gaunamos tik rėmėjų dėka, tačiau labai retai. Todėl jie džiaugiasi ir vertina kiekvieną atvežtą daiktą.

Iš Lietuvos mažuosius pasiekė paaukoti kompiuteriai ir planšetė, kamuoliai, paspirtukai, supamieji arkliukai – nuo šiol bus smagiau mokytis ir žaisti! Beje, sanatorijoje pusmetį ar metus besigydančių vaikų nelanko nei tėvai, nei kiti giminės, nemažai daliai tėvų atimtos tėvystės teisės. Tai reiškia, kad vaikai neturi nei sezoninių drabužių, nei jokių asmeninių daiktų, tik tai, su kuo buvo atvežti. Abiejų įstaigų darbuotojai itin džiaugėsi dovanotais vitaminais, kurių nuolat trūksta, o vaikų imunitetas silpnas. Vitaminai yra prabangos prekė, kurią retai gali sau leisti.

Kaip pasakojo šaulė Milda, nepaisant nepriteklių, aplankytos pafrontės įstaigos buvo tvarkingos, visur palaikoma švara, vaikai guvūs ir draugiški. Jaučiamas nuoširdus auklėtojų rūpestis ir šiluma, vaikai į jas kreipiasi vardais.

Ukrainos vaikai dėkoja ukrainietiškai (“Dekuju”) ir taria lietuvišką “Ačiū”!

16

LŠS paramos Ukrainai grupės nariai kartu su Severodonecko CIMIC atstovėmis ir sanatorijos-globos namų direktore. Atsidėkodami vaikai kiekvienam svečiui padovanojo po piešinį apie Ukrainos ir Europos Sąjungos draugystę.

Padėka skirta Lietuvos žmonėms, atsiliepusiems į pagalbos šauksmą, atnešusiems paramai skirtų žaislų, knygų ir kitų daiktų, aukojusiems pinigus trumpais numeriais, koncerto metu ar pavedimu į sąskaitą. Ačiū ir Alfonso Smetonos šaulių 5-oji rinktinės 506-osios kuopos jauniesiems šauliams, surinkusiems ne vieną dėžę paramos daiktais.

Taip pat ir mūsų partneriams, be kurių šis projektas nebūtų pavykęs: internetiniam portalui VERSLI MAMA, CIMIC Severodonetsk – Joint Centre, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, LRT laidai Labas rytas, Lietuva, Mediafon UAB ir telekomunikacijų operatoriams, Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje / Embassy of Lithuania to Ukraine bei šauniajam Vycheslav Zakharov, kuris padėjo kroviniui saugiai pasiekti vaikų namus. Prie padėkų prisidedame ir mes, kartu galime daugiau!

2a

Lietuvoje paaukoti daiktai pasiekė Ukrainos pafrontės zonų vaikus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.