Aktualu

Kaip pradėti rašyti tinklaraštį?

Print Friendly, PDF & Email

Jei jau senokai sukasi mintis pradėti rašyti tinklaraštį, šis straipsnis tau.

Tinklaraštis – tai yra puikus būdas išreikšti save, perduoti žinutę pasauliui. Tinklaraštis taip pat ir puiki verslo platforma.

Kaip pradėti?

Pirma. Išsirink temą – tai apie ką ketini rašyti, tai kas tave veža, tai dėl ko tu naktį negali užmigti, o rytais paprasta atsikelti. Gal padės atsakymai į šiuos klausimus:

–          kas tau yra įdomu?

–          apie ką tu jau nemažai žinai?

–          apie ką norėtum dar daugiau sužinoti?

Tiesa, tau  nėra būtina išsirinkti vieną temą, gali rašyti apie labai daug ką, svarbiausiai, kad skaitytojai žinotų, ko iš tavęs tikėtis. Renkantis temą ar temas labai svarbu atsigręžti į save: kokie yra tavo įgimti polinkiai, pomėgiai, savybės, kokios yra įgytos žinios, gebėjimai. Labai svarbu būti savimi, nes tai leis tau būti unikalia ir išskirtinia.

Antra. Nuspręsk, ar tikrai esi pasiryžusi investuoti savo laiką ir jėgas. Maža to, šis pasiryžimas  turi būti ilgalaikis: nebūk naivi, tau tikrai atsibos, pasidarys neįdomu, norėsi viską mesti, bet jai būsi tvirtai nusprendus ir žinosi, kodėl tu tai darai, lengvai neatsitrauksi, liksi ištikima sau ir savo idėjai.

Trečia. Surask auditoriją – nuspręsk, kas skaitys tavo tinklaraštį. Negalvok apie tuos, kurie atsitiktinai užklys pasiįdomauti, o sutelk dėmesį  į tuos, kurie gali sekti tavo įrašus, nuoširdžiai domėsis jais, laukti naujų. Rašyk savo auditorijai! Keli praktiniai patarimai: surask populiariausius panašaus pobūdžio į tavo tinklaraščius ir juose palik prasmingus komentarus, naudikis Facebook, pasakok apie savo tinklarašį draugams, artimiesiems, pažįstamiems.

Ketvirta. Reikia turėti viziją kaip tinklaraštis atrodys. Čiupk rašiklį ir pabandyk jį pabraižyti,  kokie ir kaip elementai išsidėstę, kokios spalvos dominuoja, kas tiktų prie to, apie ką ketini rašyti, kas priimtina tavo auditorijai. Neribok vaizduotės, išreikšk save. Tik nepamiršk, kad tinklaraštis turi būti lengvai skaitomas, patogus naudoti ir nemokamo turinio.

Taip pat nemažiau svarbu vizija, kokią įtaką tinklaraštis darys tavo ir kitų žmonių gyvenimui. Labai svarbu, kad turėtum galutinį tikslą ar bent kryptį. Gal ketini surinkti  bendruomenę, dalintis patirtimi, o gal mokyti ir įkvėpti? Koks tavo tinklaraščio tikslas, kodėl tu jį kuri? Patikinu, atradusi šią viziją, užsiauginsi sparnus.

Tiesa, jei ketini rašydama tinklaraštį greitai praturtėti ar tapti žinoma, nieko nebus. Aš nesakau, kad neįmanoma iš tinklaraščio uždirbti ar išgarsėti, yra krūva tokių pavyzdžių, bet tam, kad tu sukurtum kažką vertingą ir patrauktum savo auditorijos dėmesį, siekti reikia ne tokių savanaudiškų tikslų, o kilnesnių.

Praktiniai patarimai. Tinklaraštį paleisti į gyvenimą tikrai nėra sudėtinga ir brangu. Reikia įsigyti domeną, tai bus tavo adresas internete, kaip pavyzdžiui www.verslimama.lt.  Jis kainuoja plius minus 30 Lt metams. Svetainėje http://wordpress.org/ išsirinkti visiškai nemokamą puslapio formatą, jį susieti su domenu  ir  tada atlikti puslapio modifikacijas pagal savo poreikius. Štai ir viskas – rašyk ir žavėk skaitytojus. Jei kils kokių keblumų kuriant tinklaraštį susisiekite su mumis!

  1. Sveiki,
    Gal galite man parasyti placiau, kaip susikurti domena ir susieti jy?Neturiu visai patirties blogo rasyme ir noriu pradeti:)
    O jusu psl labai saunus!Vis laukiu ikvepianciu mamu istoriju, kuriu kartais taip reikia, kai augini vaikuty ir pati nori uzsidirbti papildomai..tik as dar deja neatradau savo nisos:/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.