Aktualu

Peticija dėl vienodų sąlygų valstybinėms ir nevalstybinėms švietimo įstaigoms sudarymo

Print Friendly, PDF & Email

„Valstybė turi užtikrinti vienodas sąlygas visiems vaikams įgyti kokybišką išsilavinimą. Manome, kad vienodų finansavimo sąlygų valstybinėms ir nevalstybinėms švietimo įstaigoms (darželiams ir mokykloms) sudarymas prisidėtų prie aukštesnės kokybės švietimo, didintų ugdymo įvairovę ir prieinamumą nepriklausomai nuo tėvų pajamų, mažintų socialinę atskirtį, atitiktų kiekvieno vaiko individualius poreikius“, – rašo peticijos iniciatoriai iš Lietuvos tėvų forumo.

Jie atkreipia dėmesį, kad visi LR piliečiai valstybei moka vienodus mokesčius, kurių dalis tenka švietimui finansuoti. Todėl esą yra neteisinga už mokslą nevalstybinėje švietimo įstaigoje mokėti antrą kartą.

„Negaliu leisti savo vaikų į privačią mokyklą, nes mano sumokėti mokesčiai keliauja tik į valstybines, todėl už privačią mokyklą reiktų susimokėti dar kartą. Todėl prašau savo Facebook draugų pasirašyti peticiją, kad visi tėvai galėtų patys pasirinkti vaikams ugdymo įstaigas už savo sumokėtus mokesčius!“ – peticijos sumanytojams antrina versli 4 vaikų mama Ieva Jagminienė, valdanti 4 vaikų darželių tinklą „Abadelė“.

Nevalstybinės ugdymo įstaigos negaudamos vienodo valstybės finansavimo, priverstos trūkstamus pinigus rinkti iš tėvų. Deja, tik dalis tėvų gali papildomai mokėti už vaikų ugdymą. Todėl nevalstybines ugdymo įstaigas dažniausiai gali lankyti tik pasiturinčių tėvų vaikai, o tai didina socialinę atskirtį.

Pasak peticijos sumanytojų, Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 26 str. 3 d. teigia: „Tėvai turi pirmumo teisę parinkti savo vaikams mokymą“. Todėl, jų nuomone, Valstybė turi ne trukdyti, o padėti tėvams įgyvendinti šią nuostatą.

„Palaikome Švietimo įstatymo 67 straipsnio pakeitimo projektą, įtvirtinantį nuostatą, kad nevalstybiniams darželiams ir mokykloms būtų skiriama tiek pat lėšų, kiek jų skiriama to paties tipo valstybės (savivaldybių) švietimo įstaigoms“, – dėstoma e. peticijos tekste.

Seimo narių prašoma pritarti šiems įstatymo pakeitimams. O tie, kurie sutinka su peticijoje dėstomomis mintimis, kviečiami ne tik paspausti „patinka“, bet ir atsidaryti peticiją bei įrašyti save.

Peticija dėl vienodų sąlygų valstybinėms ir nevalstybinėms švietimo įstaigoms sudarymo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.