Renginiai

Sumuštinių diena Klaipėdoje: neįgalūs vaikai rinks lėšas patys sau

Print Friendly, PDF & Email

Spalio 27 d. 9–11 val. Klaipėdos Litorinos mokyklos (Smiltelės g. 22) auklėtiniai visus miestiečius ir uostamiesčio svečius kvies vaišintis pačių darytais sumuštiniais. Iniciatyvos metu surinktos lėšos bus skirtos interaktyviai ugdymo priemonei įsigyti, kuri taip reikalinga specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams.

„Porą metų darėme pyragų dieną, tačiau ne visi mūsų mokiniai gali saldėsius valgyti. Todėl nusprendėme daryti taip, kaip daro užsienio valstybėse: pavyzdžiui, organizuoja NATO dienai paminėti skirtą sumuštinių dieną. Taip universaliau, nes sumuštinių gali būti įvairių“, – smagaus sumanymo idėją paprastai aiškina Litorinos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Renata Aglinskienė.
Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje portalas VERSLI MAMA šioje mokykloje lankėsi kartu su interaktyvaus žaidimo Raidelių namai kūrėja Rūta Vitkevičiene. Žaidimas, skirtas gestų kalbai mokytis, sulaukė puikaus pedagogių įvertinimo.
Ta pačia proga apžiūrėjome ir mokyklą. Pasirodė neįprastai jauki, nes mokyklos, dirbančios su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais, paprastai įsivaizduojamos kaip niūros ir nemielos. Čionykščių mokytojų atsidavimas ir pasiaukojimas profesijai – begalinis ir žavintis. Kalbėjome tąsyk apie švietimo sistemos skaudulius: nepagarbą mokytojo profesijai, menkus atlyginimus, aplinkinių nedėkingumą. Nepaisant visko, kalbintos pedagogės tvirtino, kad nei profesijos, nei pačios mokyklos nekeistų į jokią kitą, nors dirbti su kūno ir proto negalių kamuojamais vaikais sugeba tikrai ne kiekvienas.
Litorinos mokyklą lankantiems vaikams yra skiriama daug individualių užsiėmimų: jiems paslaugas teikia logopedai, mokytojų padėjėjai, specialieji pedagogai, kineziterapeutas, kaniterapijos specialistas ir kt. darbuotojai. Mokinio krepšelyje esančių lėšų neužtenka reikiamoms priemonėms įsigyti, o kartais net ir tokį sunkų darbą dirbančių specialistų paslaugoms apmokėti. Panašios socialinio verslo akcijos šiai mokyklai – tai galimybė prisidurti taip stokojamų lėšų.
1995 metais įkurtoje Litorinos mokykloje net dvidešimt metų mokėsi tik klausos negalią turintys vaikai. Ilgainiui mokyklos neaplenkė visą Lietuvą apėmusi demografinė problema – masinė emigracija smarkiai sumažino ir kurčiųjų bendruomenės skaičių. Antra mokinių skaičiaus mažėjimo priežastis – klausą padedančių kompensuoti technologijų tobulėjimas: kochlearinės implantacijos, modernūs skaitmeniniai klausos aparatai daugumai klausos sutrikimą turinčių vaikų suteikė galimybę ugdytis kartu su girdinčiaisiais visiškos integracijos būdu. Todėl prieš kelerius metus mokykla pakeitė savo profilį: atidarė naujas klases vaikams, turintiems įvairiapusių raidos, elgesio ir emocijų sutrikimų.
Visus, kurie ketina atvykti paskanauti sumuštinių tiesiai į mokyklą, administracija prašo apie savo dalyvavimą iki spalio 24 d. pranešti telefonu 8 46 34 59 11.
Jeigu jums, kaip ir mums, vilniečiams, nėra galimybės atvykti ir paskanauti sumuštinių tiesiai į Klaipėdą, interaktyviai priemonei įsigyti skirtą paramą galite pervesti į Klaipėdos Litorinos mokyklos paramos sąskaitą: LT62 4010 0423 0114 7920.
dalyvio atmintine

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.