Aktualu

Kodėl vaikams galima duoti tik kietai virto kiaušinio

Print Friendly, PDF & Email

Pradedame skelbti įdomybių apie sveikatą seriją „Ar žinai, kad…“, kurioje Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai trumpai supažindina su esminiais sveikos mitybos principais bei atskleidžia įdomių faktų apie kasdien vartojamus maisto produktus. Kadangi artėja šv. Velykos, kurios neįsivaizduojamos be margučių, pirmoji šios serijos žinutė – apie kiaušinius. 

Tai, ar žinai, kad…

  • Kiaušiniai yra vienas vertingiausių maisto produktų, kuriuose yra lengvai pasisavinamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių ir kitų maistinių medžiagų (fosfolipidų, polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, cholino, karotinoidų liuteino ir zeaksantino ir kt.);
  •  Kiaušinių baltymai yra vertingiausi iš visų maisto produktų baltymų. Jų organizmas įsisavina net 98 proc. Juose labai gerai subalansuotos visos aminorūgštys, kurių organizmas pats negali pasigaminti;
  • Suvalgęs vieną kiaušinį suaugęs žmogus gauna apie 30-40 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) vitamino B12, apie 15-20 proc. RPN fosforo, iki 10-20 proc. RPN cinko, seleno ir vitamino B2 bei patenkina apie 40-65 proc. pagrindinių aminorūgščių poreikį;
  • Maistinė kiaušinių vertė priklauso nuo baltymo ir trynio cheminės sudėties, kurią lemia vištos veislė, lesalas, laikymo būdas ir metų laikas;
  • Maistui rekomenduojama vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius. Geriausia – virtus ar keptus. Nuplovus kiaušinius visada reikia nusiplauti ir rankas;
  • Šiluma apdorotas kiaušinis geriau įsisavinamas, negu žalias. Tinkamai apdoroto kiaušinio trynys neturi būti nei skystas, nei minkštas;
  • Alergijos profilaktikai kiaušinius vaikams patariama pradėti duoti tik nuo vienerių metų amžiaus;
  • Bet kurio amžiaus vaikams galima duoti valgyti tik kietai virto (5-10 min.) kiaušinio. Kiaušinis turi būti virtas iki 10 minučių, kad išvengtume salmoneliozės. Kiaušinio vidus yra sterilus, o į skilusius, dužusius kiaušinius (kiaušiniai gali skilti ir virimo metu) gali patekti įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ilgiau. Patiekalai, paruošti iš pakankamai termiškai neapdorotų kiaušinių, kūdikiui neduodami;
  • Ant kiaušinio esantys skaičiai reiškia dedeklių vištų laikymo būdą (1-laisvai laikomų, 2-laikomų ant kraiko, 3-narvuose). 0 žymimi ekologiniuose ūkiuose laikomų vištų kiaušiniai. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai žymimi LT;
  • Kiaušiniai skirstomi į A arba „šviežius“ ir B klases. Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai;
  • A klasės kiaušiniai skirstomi į svorio kategorijas: S – maži (iki 53 g), M – vidutiniai (nuo 53 g iki 63 g), L – dideli (nuo 63 g iki 73 g), XL – labai dideli (didesni nei 73 g). Svorio kategorijos turi būti pažymėtos ant kaušinių pakuočių. Galima fasuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušinius, tačiau tai  turi būti nurodyta ant pakuočių.

Šaltinis: SAM ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.