Veidai

Legendinė „Rokiškio karvutė“ atgimsta verslių mamų Aušros ir Simonos dėka

Print Friendly, PDF & Email

„Esame abi mamos ir žmonos“, – prisistato dvi verslios rokiškietės Simona Šulienė ir Aušra Kriovė. O mes nuo savęs priduriame: ir legendinių saldainių Rokiškio karvutė gamintojos, įkūrusios mažąją bendriją ir pasiryžusios daugiau kaip pusšimtį metų skaičiuojančiam skanėstui grąžinti buvusią šlovę.

Simona kartu su vyru Airidu augina 9-erių metų sūnų Arijų, o Aušra kartu su vyru Gediminu – 7-erių metų dukrytę Atėnę. Iškart smalsaujame, kaip į jų sumanymą imtis verslo reagavo šeimos nariai.

„Kadangi nuolat generuodavau naujas idėjas, vyras nelabai tikėjo idėjos rimtumu, bet, žinoma, neprieštaravo ir leido kurti, – pradeda Simona. – O dabar palaiko, per daug nesikiša, paklausus visuomet pataria.“

Versli mama pripažįsta, kad dėl naujojo projekto šiuo metu mažiau gali skirti laiko namams ir šeimai. Tačiau, pasak Simonos, posakyje „kuo daugiau darai – tuo daugiau ir padarai“ yra daug tiesos. „Nepaisant verslo reikalų, maistas namuose visuomet pagamintas, vaikas išbučiuotas, šuniukas pavedžiotas, o vyras supratingai padeda, jeigu mato, jog nespėju: su sūnumi praleidžia daugiau laiko, pasirūpina  namų buitimi“, – pozityviai nusiteikusi pašnekovė.

Simonai antrina ir verslo partnerė Aušra: „Kadangi dar tik pati verslo pradžia, motinystę ir verslą suderinti sekasi puikiai. Visada norėjau savo veiklos, kurioje gali viską kurti ir įgyvendinti idėjas taip, kaip nori. Šeimos narių požiūris, kalbant apie vyrą, visada buvo pozityvus, palaikė, kad išdrįsčiau pradėti. O kai pradėjau, visada pataria, jei paklausiu, bet savo nuomonės nekiša.“

Receptui daugiau kaip 50 metų

Legendinių saldainių gamybą atnaujinusią mažąją bendriją „Rokiškio karvutė“ verslios mamos įkūrė  lygiai prieš metus – 2023 m. balandžio 18 d. Kol kas bendrijoje darbuojasi tik dviese, abi yra ir bendrijos bendrasavininkės.

Kaip pasakoja Simona ir Aušra, idėja vėl gaminti „Rokiškio karvutes“ kilo spontaniškai, kai Biržuose degustavo „Rinkuškių“ alų.

„Mūsų kompanijoje pasisuko kalba apie krašto gaminius. Biržiečiai mūsų paklausė: ką jūs turite? Tik sūrį? Tuomet kažkas prasitarė, kad juk kažkada turėjome „Rokiškio karvutę“. Mes abi su Aušra tik susižvalgėme ir visiškai spontaniškai nusprendėme – karvutė Rokiškyje vėl bus“, – pradžią prisimena Simona.

Galvojam, na, dar bent pora mėnesių, ir jau tuomet tikrai prekiausime karvute. O praėjo visi metai. Nėra viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti.

Anot Simonos, kai kilo ši idėja, jodvi galvojo, jog ją pavyks įgyvendinti  labai greitai. „Praėjo mėnuo, matom, kad net nepanašu į kažkokią saldainių gamybą. Galvojam, na, dar bent pora mėnesių, tuomet jau tikrai prekiausime karvute, o praėjo visi metai. Nėra viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti“, – prisipažįsta mažosios bendrijos savininkės.

Prie idėjos atgaivinti „Rokiškio karvučių“ gamybą prisidėjo ir savivaldybė – iš smulkaus bei vidutinio verslo plėtros programos mažosios bendrijos „Rokiškio karvutė“ steigimui skyrė paramą.

Pradėjo nuo logotipo

Priešingai nei moko VERSLI MAMA ekspertai, įgyvendinti idėją verslios mamos pradėjo nuo pakuotės. Dar neturėdamos saldainių receptūros, susikūrė logotipą „Rokiškio karvutė“, saldainių popierėlių dizainą. Rudos spalvos popierėliai skirti klasikiniam variantui, žalios – patobulintam receptui su riešutais.

„O paskui gavome senąjį 1969 m. receptą – tokias „karvutes“ čia gamino gamykla „Rokiškio konservai“. Receptą mums pasakė gamykloje cecho meistre dirbusi Danutė Aukštuolienė. Mes esame jai labai dėkingos, ji mums papasakojo ir apie gamybos procesus. Ji viską atsimena, net išlaikė senąsias saldainių dėžutes“, – pasakoja Aušra.

Ramiai žiūrėjome į nesėkmes ir atidirbome visą procesą minučių tikslumu.

Sužinojusios receptą, verslios mamos pradėjo jį bandyti namuose, bet vis kažkas nepavykdavo. „Teko ne kartą išmesti pagamintą masę – tai ji gaudavosi kieta kaip akmuo, tai pervirdavo, tai dar kažkas atsitikdavo. Supratom, kad nežinome visų niuansų. Žinojome tik ingredientus, bet ką po ko dėti – neturėjome supratimo“, – tęsia Simona.

Teko teirautis Danutės, kodėl čia taip atsitiko, kodėl nesigavo. Ji atskleidė visas žinias, nors pripažino, kad ir anksčiau daug eksperimentų baigdavosi nesėkme: ne kartą ir „Rokiškio konservų“ gamykloje nepavykdavo išvirti kokybiškos masės, nes nebūdavo išmaniųjų katilų su temperatūrų nustatymu.

Aušra priduria, kad įsigijus išmanų katilą irgi ne iš karto pavyko pagaminti kokybišką masę. „Nežinodamos į masę šaltą pieną supylėme, todėl sutraukė viską. Buvo, kad perkaitinome ir masė išbėgo, todėl teko daug mokytis, eksperimentuoti: ir temperatūrą geriausią atrasti, ir laiką, kada ką po ko dėti į katilą. Bet mes ramiai į viską žiūrėjome, atidirbome visą procesą minučių tikslumu“, – pradžios ieškojimus prisimena pašnekovė.

Tortai, kokosų pienas ir internetinė parduotuvė

Mažosios bendrijos savininkės sako, kad dabar turi ne tik senąjį „karvutės“ receptą, bet ir pora patobulintų.

„Turime dvi saldainių receptūras: senąjį, pagal kurį pagaminta „karvutė“ bus pažymėta kaip klasikinė, ir naująjį, pagardintą riešutais. Taip pat iš klasikinės „karvutės“  masės planuojame gaminti tortus „Kietas riešutėlis“. Į masę pridedame jūros druskos, sūdytų žemės riešutų ir gauname labai pikantišką skonį, tinkantį net prie alaus“, – atskleidžia Aušra.

Simona priduria, kad jau išbandė ir veganišką „karvučių“ receptą su kokosų pienu. „Labai skanu, tačiau tokie saldainiai bus brangūs“, – iškart skaičiuoja versli mama.

Tortus verslininkės kol kas planuoja gaminti tik pagal užsakymus. „Žiūrėsime, koks bus poreikis. Rengėme savo draugams ir artimiesiems šio torto degustacijas, derinome optimalų dydį – visiems labai patiko. O dėl dydžio nusprendėme, kad geriausias variantas – pusantro kilogramo apvalus tortas, savo forma primenantis sūrį“, – pastebi Aušra.

Verslios mamos parduotuvėse prekiaus sveriamais saldainiais, tačiau užsisakė ir kelių dydžių dėžutes – jos bus skirtos reprezentaciniams poreikiams ir prekybai internetu.

Sklinda kalbos apie atgimstantį legendinį skanėstą

Idėjų naujoms receptūroms turi ir atžalos. Štai Aušros dukrytė labai apsidžiaugė sužinojusi, kad „mama gamins saldainius“, nors tokių saldainių kaip karvutė nebuvo net ragavusi. Tiesa, paragavus pirmųjų skanėstų, buvo nusivylimo, jog labai saldu, o paskanavus karvučių su sūdytais riešutais „nepatiko druskytė“. „Tačiau dabar pastebiu, kad namuose kartais net dvi klasikines karvutes suvalgo“, – sako Aušra ir prasitaria, jog kyla minčių sukurti tokią saldainių liniją vaikams, kurioje būtų kažko netikėto ir rūgštaus.

„Jau dabar daug kas teiraujasi, kada galės „karvučių“ įsigyti; pasirodo, daug kam reikia Rokiškio kraštą reprezentuojančių gaminių“, – šypsosi mažosios bendrijos savininkės, pridurdamos, kad kalbos greitai sklinda, todėl daug kas žino apie atgimstantį legendinį skanėstą. Net buvusios „Rokiškio konservai“ darbuotojos prašosi padirbėti saldainių vyniotojomis.

Tiesa, pirmiau į pagalbininkus mamoms skuba vaikai. Simonos sūnus labai džiaugiasi naujuoju mamos verslu ir vis klausinėja, ar reikia pagalbos, ar galėtų ateiti dirbti ir kažkiek užsidirbti, taip pat labai nori padėti sukurti vaikišką „Rokiškio karvutės“ variantą.

„Žiūrėsime, kaip mums seksis. Planuojame prekiauti ne tik parduotuvėse ir gaminti reprezentacijai skirtus gaminius, bet ir susikurti „Rokiškio karvutės“ internetinę parduotuvę bei prekybą vystyti plačiau. Jeigu apimtys didės, tuomet prireiks ir saldainių vyniotojų“, – planais dalinasi verslios mamos.

Šiuo metu Aušros ir Simonos gaminamų saldainių galima rasti Rokiškio rajone įsikūrusiose firminėse parduotuvėse „Lašų duona“. Kol kas lentynose – tik klasikinė „Rokiškio karvutė“, pagaminta pagal senąjį 1969 m. receptą.

Iliustracija iš pašnekovių asmeninio archyvo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.