Aktualu

Nuo keksiukų namuose iki „Michelin“ virtuvės: kaip būreliai vaikui keičia gyvenimo kryptį

Print Friendly, PDF & Email

Psichoterapeutė Lina Straukė (nuotraukoje) sako, kad būreliai vaikui tampa viena pirmųjų vietų, kur galima saugiai eksperimentuoti, pažinti save ir kurti ryšį su kitais.

„Būreliai – tai daug daugiau nei prasmingas laiko leidimas, – pabrėžia specialistė. – Jie ugdo norą tyrinėti, eksperimentuoti, kurti santykį ir atrasti save. Vaikai čia įgyja patirčių, kurios skatina rinktis savo kelią net tada, kai jis nestandartinis“.

Pasak jos, neformaliojo švietimo užsiėmimuose vaikas gali veikti laisvai, vedinas savo vidinės motyvacijos – be pažymių ar išorinio spaudimo.

Būreliai vaikui – tai vieta, kur galima rizikuoti, ieškoti, išbandyti. O svarbiausia – tai dažnai pirmoji erdvė, kurioje vaikai pajunta, kad tai, ką jie daro, yra svarbu.

„Tai nereiškia, kad nereikės valios ar kantrybės – bus visaip, kaip ir gyvenime: kartais lengva, o kartais su iššūkiais. Veikla būreliuose padeda jaunam žmogui suprasti savo pomėgius, o tai gali praversti renkantis profesiją,“ – teigia L. Straukė.

Išsvajotą medikės chalatą pakeitė šefo kostiumas

Keičiančią būrelių galią patyrė ir vilnietė Evelina Šeštokaitė – jos kelias į prestižinį Prancūzijos restoraną prasidėjo ne Prancūzijoje, o Vilniuje, HOBIVERSE Skanioje studijoje „Jaunasis kulinaras“, nuo keksiukų ir kulinarijos būrelio.

Evelina-Sestokaite_bureliai-vaikui_versli-mama

Šiandien Evelina gyvena Lione, Prancūzijoje, ir dirba „Michelin“ gido įvertintame restorane.

„Tėtis mane užrašė į kulinarijos būrelį, nes kepdavau keksiukus namie. Neatsimenu, ar jis manęs paklausė prieš užrašydamas, bet ten visada eidavau su džiaugsmu, – šypsosi Evelina. – Ten buvo saugu bandyti, kurti, klysti, bendrauti ir būti savimi.“

Ilgus metus Evelina ruošėsi studijuoti mediciną Vokietijoje. Tačiau paskutiniais gimnazijos metais, lankydamasi su tėvais Prancūzijoje ir stebėdama restoranų vitrinas, pirmą kartą rimtai pagalvojo: o kas, jei išdrįsčiau atsisakyti to, ko siekiau iki šiol, ir maisto gaminimas taptų ne tik hobiu, bet ir profesija, iš kurios galėčiau pragyventi?

Šiandien jauna moteris studijuoja prestižiniame „Institute Lyfe“ (buvusi Paul Bocuse kulinarijos mokykla) ir dirba garsiajame „Daniel et Denise“ restorane Liono senamiestyje.

Kulinarija – ne tik apie maistą, bet ir apie emocijas bei bendrystę

„Jaunasis kulinaras“ užsiėmimai Evelinai suteikė ne tik kulinarinių žinių ar receptų. Ji čia išmoko įsiklausyti į save, reflektuoti emocijas ir kurti ryšį su kitais.

„Kiekvieną savaitę turėdavome įsivertinti, kaip jaučiamės. Kalbėdavomės apie empatiją, kūrybiškumą. Vadovė Žydrūnė Markevičiūtė sukūrė aplinką, kurioje buvo saugu būti savimi ir augti. Tai žinios apie gyvenimą, o ne tik apie maistą,“ – sako Evelina.

Šiandien, dirbdama prestižiniame restorane, ji jaučiasi savo vietoje – ne tik dėl pasirinktos profesijos, bet ir dėl santykio su savimi bei kitais.

OECD PISA tyrimai rodo, kad mokiniai, dalyvaujantys kūrybinėje ar socialinėje neformaliojo švietimo veikloje, dažniau jaučiasi labiau patenkinti gyvenimu ir drąsiau renkasi savo karjeros kryptį.

„Mano drąsūs sprendimai kyla iš tikėjimo savimi ir tuo, ką darau. To išmokau būrelyje, kur buvo leista bandyti, klysti, kurti,“ – sako Evelina.

Savo istorija ji įkvepia ne tik jaunus žmones, bet ir tėvus. Leisti vaikui pabandyti, paskatinti tyrinėti, palaikyti netikėtus pasirinkimus – tai daugiau nei parama. Tai raktas į vaiko savivertę, savarankiškumą ir prasmingą ateitį.

Nuotraukos – pranešimo organizatorių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.