Geros nuotaikos SFA PROJEKTAI

Geros nuotaikos SFA dalyvių motyvavimo ataskaita

Print Friendly, PDF & Email

Už laikotarpį nuo 2021 m. spalio mėn. 11 d. iki 2022 m. birželio mėn. 1 d.

Ataskaitiniu projekto laikotarpiu 10-yje Lietuvos savivaldybių ant minibatutų aktyviai treniravosi ir po 10 000 žingsnių kasdien rinko daugiau kaip 500 projekto dalyvių. Motyvuojant projekto dalyves pastebėta, kad daugelis jų, prisijungusios prie „Geros nuotaikos SFA“ bendruomenės, pasijunta puikiai, nes dalyvavimas šiame projekte – tai ne tik fizinis aktyvumas ir sveikesnis gyvenimo būdas, bet ir galimybė sutikti bendraminčių, įgyti draugų, stiprinti pasitikėjimą savimi ir gerinti emocinę sveikatą.

Smagiausia stebėti, kaip prie dalyvių prisijungia ir kiti šeimos nariai: vyrai, vaikai, mamos, močiutės, kolegės. Be to, „Geros nuotaikos SFA“ neabejotinai skatina bendradarbiavimą ir sveiką konkurenciją tarp savivaldybių, nes mainavietėje realiuoju laiku vyksta varžybos, kuri savivaldybė surinks daugiau žingsnių ir aktyviau lankys treniruotes. 

Pirmiausia – apie emocinę būklę

Dešimties savivaldybių,  dalyvaujančių projekte, dalyvėms buvo parengta 18 klausimų apklausa apie dalyvavimą „Geros nuotaikos SFA“. Apklausoje dalyvavo 117 respondenčių, t. y. tuo metu aktyviai veiklose (minibatutų treniruotėse ir žingsniavime) dalyvavusios moterys.

Aktyviausiai dalyvavo Ukmergės, Kazlų Rūdos ir Zarasų savivaldybių atstovės. Atsakymų nepateikė klaipėdietės ir panevėžietės. Klaipėdos savivaldybė prie projekto prisijungė neseniai, todėl tikėtina, kad dėl patirties ir įspūdžių stokos dalyvės dar negalėjo išsamiai atsakyti į klausimus.

Į klausimą, ar patinka dalyvauti programoje, beveik visos dalyvės atsakė teigiamai, tik viena respondentė buvo neapsisprendusi.

Visose savivaldybėse dauguma dalyvių prieš pradėdamos dalyvauti projekte savo emocinę būklę vertino gerai ir patenkinamai. Tačiau su malonumu pastebime, kad situacija akivaizdžiai keičiasi, moterims užbaigus 3 mėnesių dalyvavimo projekte ciklą: tuomet savo emocinę būklę visos respondentės vertina labai gerai ir gerai.

Daugeliu atvejų bloga  emocinė būklė prieš projektą reiškė blogą nuotaiką ir stresą. Po dalyvavimo projekte moterys teigia, kad jų nuotaika žymiai pagerėjo, stresą tapo lengviau suvaldyti, o miegas – pagerėjo. Nemažai respondenčių renkasi „kita“ atsakymo variantą dėl to, kad pastebi kompleksinius emocinės būklės pagerėjimus (apklausos formoje buvo galima pasirinkti tik vieną atsakymą).

Paskui – apie fizinę būklę

Tas pats pasakytina apie pasitenkinimą savo fizine būkle prieš ir po dalyvavimo projekte: prieš projektą tik 11 respondenčių fizinę būklę įvertino labai gerai. Po projekto visos dalyvės fizinę būklę įvertino labai gerai ir gerai.

Prastos fizinės būklės priežastys: antsvoris, skausmai, raumenų tonusas, šlapimo nelaikymas ir kt. Po trijų mėnesių projekte moterys pastebi, kad pagerėjo raumenų tonusas, sumažėja svoris, geriau laikoma pusiausvyra, stipresnis šlapimo pūslės raumuo. Viena respondentė žymi, kad fizinė būklė pagerėjo visais apklausoje vardijamais atvejais.

NORITE Į „GEROS NUOTAIKOS SFA“?
REGISTRUOKITĖS Į NAUJAI RENKAMAS GRUPES 😊

O kas labiausiai motyvuoja?

Į klausimą, ar reikėjo papildomų motyvavimo priemonių, kad sportuotumėte daugiau, 86 proc. respondenčių atsakė neigiamai. Tačiau 15,4 proc. dalyvių norėjo būti motyvuojamos.

Labiausiai motyvuojančia priemone dalyvės įvardija gyvą bendravimą su kitomis projekto dalyvėmis ar projekto vykdytojais ir artimų žmonių raginimą ir palaikymą.

Iš gyvai organizuojamų motyvavimo priemonių buvo prizų įteikimo renginiai. Per ataskaitinį laikotarpį dvejose savivaldybėse – Prienų ir Ukmergės – aktyviausioms dalyvėms, sėkmingai užbaigusioms projekto etapą, buvo įteikti organizatorių prizai – dizainerio Aleksandro Pogrebnojaus specialiai „Geros nuotaikos SFA“ sukurti vardiniai marškinėliai ir diplomai. Juos atsiėmė 25 projekto dalyvės.

Prienų rajono savivaldybėje (Veiveriuose)
Ukmergės savivaldybėje
1.Alina Ambrulevičienė
1. Kunigunda Mickuvienė
2. Laima Černauskienė
2. Rasa Aukūnienė
3. Vita Martinkevičienė
3. Simona Arštikė
4. Edita Kubilienė
4. Sandra Kančauskaitė
5. Asta Gylė
5. Roma Milvydienė
6. Jurgita Dranginienė
6. Roberta Kaušienė
7. Gileta Miklienė
7. Rasa Pupelytė
8. Reda Grybienė
8. Loreta Kalvelienė
9. Edita Tamulaitienė
9. Justina Petrikienė
10. Kristina Kavaliauskienė
10. Jelena Butkuvienė
11.Vaida Plioplienė
11. Galina Arštikienė
12. Judita Simonavičienė
12. Remigija Šablevičiūtė
13. Daiva Macijauskienė

Natūralu, kad gyvo bendravimo poreikis visada išliks esminis. Tačiau kitos projektų motyvatorių taikomos priemonės, panašu, irgi pasiteisina, nes antroje vietoje pagal populiarumą yra bendros informacijos apie dalyvių pasiekimus projekto Facebook grupėje skelbimas, vizualinė informacija ir nuotraukos.

Apie 4  proc. respondenčių mano, kad labai motyvuoja komunikavimas asmeninėmis žinutėmis su projekto vykdytojais  ir komunikavimas atskirose susirašinėjimo programėlės „Messenger“ grupėse. 1 proc. tinka visos motyvavimo priemonės.

Dalyvių motyvacijai motyvatorės naudoja asmenines žinutes susirašinėjimo programėlėje, paraginimus ir priminimus apie žingsnių rinkimą atskirų savivaldybių susirašinėjimo grupėse, bendrus pranešimus „Geros nuotaikos SFA“ grupėje feisbuke, bendrauja gyvai ir kartu su dalyvėmis lanko užsiėmimus.

Pažymėtina, kad atskirose susirašinėjimo programėlės „Messenger“ grupėse komunikuoja Kazlų Rūdos, Prienų, Kauno miesto ir rajono savivaldybių dalyvės. Ukmergės savivaldybė turi atskirą Facebook grupę Geros nuotaikos SFA Ukmergė.

Asmeninėmis žinutėmis motyvavimas dažniau naudojamas tada, kai dalyvės situaciją norisi išsiaiškinti ne viešai, pavyzdžiui, dėl  mažo žingsnių skaičiaus ar treniruočių nelankymo. Bandoma individualiai nustatyti priežastis, kurias ne visada būtų etiška diskutuoti viešose grupėse, ir asmeniškai paraginti ar padrąsinti dalyvę.

Motyvacijos nueiti privalomus 10 000 žingsnių pakako daugumai – 81 proc. respondenčių. 36 dalyvės sakė, kad motyvacijos trūko dėl blogų oro sąlygų, kompanijos žingsniuoti kartu trūkumo ir aplinkos saugumo. Įdomu, kad labai daug respondenčių, atsakydamos į šį klausimą, rinkosi įvairius variantus: ligas, užimtumą, tingėjimą, vaikų priežiūrą, darbo pobūdį ir kt.

Tačiau įvertinus visus kitus atsakymus darytina išvada, kad ketvirtoje vietoje pagal prasto aktyvumo priežastis įvardijamas laiko stygius. Tai reiškia, kad dalyvės dar nepakankamai gerai planuoja savo asmeninį laiką, kuris joms reikalingas norint pasiekti projekto tikslų.

Labai svarbu akcentuoti, kad dauguma dalyvių be žingsniavimo veiklos renkasi ir kitas aktyvias veiklas: 68 respondentės atsakė važiuojančios dviračiu, lankančios sporto klubą, pilateso treniruotes, aktyviai dirbančios fizinį darbą namuose ir kt.

Atkreiptinas dėmesys, kad pagrindinis respondenčių amžius yra 40-49 metai. Vyriausioms respondentėms yra 56 metai, jauniausioms – 18 metų.  Tai gali reikšti, kad projektą renkasi moterys, kurios iki šiol nesportavo aktyviai ir jas sudomino „Geros nuotaikos SFA“ siūlomos veiklos.

Apie projektą moterys daugiausiai sužinojo iš draugų, socialinių tinklų, buvo pakviestos asmeniškai projekto komandos: trenerių, koordinatorių, motyvatorių.

NORITE Į „GEROS NUOTAIKOS SFA“?
REGISTRUOKITĖS Į NAUJAI RENKAMAS GRUPES 😊

APKLAUSOS REZULTATAI

Apžvelgus apklausos rezultatus, džiugina teigiami ir pozityvūs dalyvių vertinimai, juntama gera nuotaika ir teigiami fizinio aktyvumo pokyčiai. Daugelis dalyvių sėkmingai įveikia 10 000 žingsnių per dieną iššūkį. Pastebėta aiški tendencija, kad pradėjusios nuo minimalaus iššūkio, dalyvės kasdien nužingsniuoja vis daugiau.

Kiekvieną savaitę sekame savaitės lyderes mainavietėje. Jų paskelbimas ne tik įkvepia prizininkes, bet ir motyvuoja kitas dalyves, kurioms trūksta visai nedaug žingsnelių iki aukščiausių pozicijų.

UKRAINIETĖS PROJEKTE

Prasidėjus karui Ukrainoje, aktyviai skleidžiame kvietimus atvykusioms ukrainietėms prisijungti prie „Geros nuotaikos SFA“ bendruomenės. Labai džiugu, kad visi – treneriai, dalyviai, administruojantis  personalas ir, žinoma, projektą finansuojantis Sporto rėmimo fondas – padeda karo pabėgėlėms adaptuotis, supažindina su programa ir tiesiog būna šalia, kai to labiausiai reikia.

Kiekviena dalyvė gali pajusti, kad GEROS NUOTAIKOS SFA – tai gyvenimus keičiantis projektas 😊 Sieksime, kad džiaugtis gera nuotaika kasmet galėtų vis daugiau ir daugiau Lietuvoje gyvenančių moterų.

Ataskaitą parengė:

Judita Simonavičienė

Prienų, Ukmergės, Kazlų Rūdos, Kauno rajono ir Kauno miesto sav. motyvatorė

Simona Matusevičiūtė

Vilniaus, Panevėžio, Zarasų, Visagino ir Klaipėdos sav. motyvatorė

Projektą bendrai finansuoja VšĮ „Versli mama“ ir Sporto rėmimo fondas, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Projektą įgyvendina

Projektą iš dalies finansuoja

NORITE Į „GEROS NUOTAIKOS SFA“?
REGISTRUOKITĖS Į NAUJAI RENKAMAS GRUPES 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.