Visagino šeimų vakarienė: Anna ir Sergejus laisvę vadina savo pasirinkimu

Padalka_šeimų vakarienė_versli mama

Visagine daugiavaikių šeimų – vos ne kiekviename žingsnyje! Tuo įsitikino portalas VERSLI MAMA, dalyvaudamas unikaliame projekte Šeimų vakarienė. Su malonumu pristatome penktąją projekto šeimą – Anną ir Sergejų Padalkas.

Anna ir Sergejus kurį laiką laimės ieškojo svetur. Susilaukę dukters Aleksandros (7), vis dėlto suprato: visur gerai, bet namie geriausia. Glebo (5) ir Jagoro (2) gimimu nuspalvinti Visagine bėga jau šeštieji šeimos bendro gyvenimo metai.

Sergejaus tėvai į Visaginą atvyko iš Krasnodaro, Annos – iš Voronežo. Jauni statybininkai-inžinieriai čia važiavo statyti atominės elektrinės. Įsikūrė, susilaukė vaikų ir iki šiol tebegyvena. Iš dalies dėl to į gimtąjį Visaginą iš užjūrių grįžo ir Anna su Sergejumi – kad visos šeimos galėtų būti kartu.

Padalkos – vieni iš tų visaginiečių, kurie sąmoningai atsisakė mėsos. Apie metus negalėję susilaukti atžalų, kartą susėdo, pasitarė ir nusprendė iš principo keisti gyvenimo būdą. Pirmasis iš šeimos, kaip vadina Anna, „išėjo“ alkoholis. Vietoje jo į šeimą atėjo dukra.

Įkandin alkoholio lauk iš šeimos susiruošė ir visų formų mėsa. Po metų, praleistų be mėsos, išėjo žuvis, o dar po poros – ir kiaušiniai. Liko tik pieno produktai, kurių, po ilgų bandymų ir apmąstymų, šeima vis dėlto nusprendė neatsisakyti. Žvelgdama atgal, Anna skaičiuoja, kad kelionė į vegetarinę mitybą truko visus metus. Tačiau tvirtina galiausiai supratusi, kad nei jos savijautai, nei kūnui fiziologiškai nebereikia nei mėsos, nei žuvies, nei alkoholio.

Visi Padalkų vaikai – vegetarai nuo gimimo. Jie jau gimė šeimoje, kurioje nebuvo nei mėsos, nei žuvies. Tačiau darželyje ar mokykloje dėl to keblumų esą nekyla – jiems tinkamo maisto patiekiama atskirai. „Juk Europoje gyvename“, – kaip apie savaime suprantamą dalyką kalba Anna.

Pradėjusi maitintis vegetariškai, Anna sako nebesijaučianti tokia alkana, kaip anksčiau. Augalinio maisto teikiamos energijos pakanka net fizinį darbą dirbančiam Sergejui: pats pripažįsta, kad kūnas dabar lengvesnis, nors nustojęs valgyti mėsą, nenumetė nė vieno kilogramo. Be to, rytais tapo lengviau keltis. O ir būti vegetaru – daug pigiau. Dėl sveiko gyvenimo būdo iš šeimos išlaidų eilučių apskritai dingsta tokie punktai kaip cigaretės ar alkoholis – tai vieni iš tų daugybės privalumų, kuriuos tvirtina pajutusi daugiavaikė šeima.

Tapus vegetarais, pasikeitė švenčių laukimas – juk nebevalgai to, nuo ko esi raginamas susilaikyti per pasninką. Pasikeitė ir draugų ratas.

„Tiesa, dabar, praėjus 5-6 metams po gyvenimo būdo pasikeitimo, kai mano sieloje tapo ramiau ir taip kategoriškai nebevertinu kitaip gyvenančių, ankstesni draugai grįžta. Su džiaugsmu matome, kad tebeturime kažką bendro, net jei mūsų pačių požiūris į pasaulį ir jo reiškinius pasikeitęs“, – pastebi Anna.

Supratę, kad dėl savo vegetariškos mitybos tapo nepatogūs svečiai mėsą valgantiems draugams, Anna ir Sergejus nusprendė: jeigu norime draugauti, turime patys pasistengti, kad žmonės norėtų eiti pas mus. Ir rado saliamonišką išeitį –svečius visada kviečiasi pas save. Taip patogiau: visavalgiams nereikia laužyti galvos, kuo pavaišinti vegetarus, o vegetarams – puiki proga visavalgius nustebinti kulinarine išmone ir patiekalų įvairove.

„Dabar mes esame daug laisvesni. Nebeturime jokių mus varžančių ribų – viskas yra mūsų pasirinkimas, ir mes dėl tokio pasirinkimo esame tikrai laimingi“, – tvirtina Anna, įsitikinusi, kad iš pasirinkto gyvenimo būdo kelio jų jau niekas neišstums.

LĘŠIŲ UŽTEPĖLĖ lęšių užtepėlė_šeimų vakarienė_versli mama

Kai tik Annos ir Sergejaus šeima atrado šį receptą ir pagal jį pradėjo gaminti užtepėlę, lęšių gerbėjais kaip mat tapo visi jų draugai ir artimieji – netgi tie, kurie nelaiko savęs vegetarais ir toliau lieka ištikimi mėsai. Štai kodėl užtepėlę tenka apdairiai slėpti lietiniuose!

  • Užmerkite šaltame pasūdytame vandenyje 400 g lęšių ir palikite per naktį. Anna sako druskos berianti tiek, kad sūrumas gerokai jaustųsi.
  • Ryte tame pačiame vandenyje išvirkite lęšius taip, kad sugertų visą vandenį ir būtų birūs, o suspaudus tarp pirštų – lengvai ištižtų.
  • Sutarkuokite 2 dideles morkas ir supjaustykite kubeliais 2 vidutinio dydžio svogūnų galvutes. Šių daržovių turi būti maždaug tiek pat, kiek ir virtų lęšių.
  • Apkepinkite morkas ir svogūnus su sviestu. Jei kepinsite su tradiciniu sviestu, bus nelabai sveika, bet labai skanu. Pati Anna renkasi lydytą sviestą (ghi).
  • Kepintas daržoves gausiai pagardinkite prieskoniais: kalendromis, pipirų žirneliais ir juodaisiais kardamonais. Pastarieji užtepėlei suteikia savotiško rūkyto skonio.
  • Sutrinkite lęšius, kepintas daržoves ir prieskonius trintuvu. Jei trūksta druskos, pasūdykite.
  • Įdėkite į dar šiltą sutrintą užtepėlę gerą šaukštą sviesto ir dar sykį išsukite.
  • Krėskite norimą kiekį užtepėlės ant lietinio blyno ir susukite vamzdeliu.

Pastaba: lęšių užtepėlė labai skanu su blynais, tačiau ją galima skanauti ir su ryžių paplotėliais (trapučiais). Užtepkite užtepėlės ant trapučio, uždėkite griežinėlį agurko ir apibarstykite juodąja Himalajų druska. Specifinis Himalajų druskos kvapas primena kiaušinius ir prie šio patiekalo labai dera.

**

Iš projekto Šeimų vakarienė gimė to paties pavadinimo knyga. Joje sudėta trumpa šių dienų Visagino kultūrinė ir Šeimų vakarienė logotipaskulinarinė istorija. Dalindamosi maistu ir asmeninėmis istorijomis, visaginiečių šeimos atvirai pasakoja apie tai, kaip augo patys ir kaip augina savo vaikus, kas juos atvedė į patį jauniausią šalies miestą, kokį gyvenimo būdą ir tradicijas jie puoselėja.

Projektas „Šeimų vakarienė“ Visagino m. savivaldybėje įgyvendintas pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonę „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ ir finansuotas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis.

Seimu vakariene_projekto logotipai

 


Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.