Visagino šeimų vakarienė: Maryna, Igoris ir gausėjanti šeimos bulvių kolekcija

Davidiukai_šeimų vakarienė_versli mama

Portalas VERSLI MAMA tęsia pasakojimus apie darnias, savitas tradicijas puoselėjančias visaginiečių šeimas, kurios buvo atrinktos į unikalų Visagine vykusį projektą Šeimų vakarienė. Susipažinkite su antrąja projekto šeima – Maryna ir Igoriu Davidiukais.

Penkiolika savarankiško gyvenimo metų Baltarusijoje praleidęs Igoris Davidiukas, gimus dukrai, su visa šeima grįžo į gimtąjį Visaginą. Šis miestas, pasak jo, turi viską, ko reikia: geras mokyklas, darželius ir… derlingas žemes bulvėms auginti.

Trejų metukų Igorį tėvai į Visaginą atsivežė 1979-aisiais – atominėje elektrinėje netoli Sankt Peterburgo (tuometinio Leningrado) patirties įgiję energetikas tėvas ir statybų specialistė mama į Lietuvą buvo atsiųsti statyti Ignalinos atominės elektrinės. Šiandien Visagine metus skaičiuoja jau trečioji Davidiukų karta: seneliai džiaugiasi abiejų suaugusių vaikų ir anūkų draugija. Tačiau įdomiausia visas tris šeimos kartas vienijanti tema yra… bulvės.

Davidiukų bulvių kolekcijos kūrimas prasidėjo 2013 metais. Nuskridę pailsėti į Kanarus, vyresnieji Davidiukai atkreipė dėmesį, kad parduotuvėse bulvės labai brangios. Nusipirko du vienetus – ne tam, kad suvalgytų, o kad parsivežtų į Lietuvą, pasisodintų, išaugintų ir patys įsitikintų, ar gali būti bulvės vertos tokių pinigų. Eksperimentas pasiteisino – bulvės užaugo išties skanios, o Davidiukus apėmė azartas eksperimentuoti toliau.

Dabar vyresniųjų Davidiukų sodo sklype, specialiai sužymėtose lysvėse, jau auga atvykėlių iš Portugalijos, Kipro, Izraelio (būtent iš pastarųjų Igoris ir Maryna kepė dranikus šeimų vakarienei). Greta dera ir vietinės, lietuviškos, ir baltarusiškos bulvės, parsivežtos tiesiai iš Baltarusijoje veikiančio bulvių tyrimų instituto. Tvirtina, kad jų veislė kaimyninėje šalyje laikoma pačia geriausia.

Ekonominės kibernetikos mokslus Minske baigęs Igoris iš Baltarusijos į Visaginą parsivežė baltarusę žmoną Maryną. „Visaginas unikalus tuo, kad jame labai paprastai asimiliuojasi įvairios tautos iš įvairiausių šalių, – į klausimą, kaip antrajai pusei sekėsi pritapti svečioje šalyje, atsako Igoris. – Ir labai gaila, kad mes kaimynai, bet Visaginas neturi jokių tiesioginių ryšių su Baltarusija“.

Nors baltarusių tautinė bendruomenė sudaro apie 15 proc. miesto gyventojų, vis vien yra per maža, kad mokyklose būtų galima formuoti klases dėstomąja baltarusių kalba. Lietuvai tik atkūrus nepriklausomybę, Igorio tėvo ir bendraminčių pastangomis dvi tokios klasės Visagine veikė, tačiau neilgai. Gyvavusios apie penkerius metus, vėliau jos išnyko dėl per mažo mokinių skaičiaus ir nepakankamo palaikymo iš Baltarusijos valdžios pusės. Negelbėjo net privilegijos, šių klasių abiturientams suteikdavusios pirmenybę stojant į Baltarusijos aukštąsias mokyklas. Tad Marynos ir Igorio vaikams Sofijai (10) ir Germanui (5) mokytis gimtąja tėvų ir senelių kalba kol kas neteks.

„Vis dėlto toks, koks yra dabar – ne 100 proc. lietuviškas – Visaginas Lietuvai yra kur kas naudingesnis, nei kad būtų supanašėdamas su kitais šalies miestais“, – įsitikinęs Igoris. Pasak jo, iš Visagino tautybių mišinio, panašiai kaip Jungtinėse Valstijose, gimsta daug talentingų žmonių, kurie garsina patį miestą ir visą Lietuvą sporto ar meno pasiekimais. Būdamas ta vieta, kuri traukia įvairių tautybių žmones, Visaginas tampa tiltu, kuriuo galima lengvai susisiekti ir puoselėti ryšius su visu pasauliu.

BALTARUSIŠKŲ DRANIKŲ TORTASdranikai_seimu vakariene_versli mama

Dranikai – taip baltarusiškai vadinami tarkuotų bulvių blynai. Istoriškai šis patiekalas buvo plačiai paplitęs tarp žydų, gyvenusių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės teritorijoje. Jį valgydavo per Chanuką, žydų pergalės prieš užkariautojus graikus šventę, kuri švenčiama aštuonias dienas. Marynos ir Igorio šeima šiam patiekalui suteikė iškilmingesnę formą, panaudodama Bešamelio padažą.

  • Paruoškite dranikų tešlą: smulkiai sutarkuokite 10–12 bulvių, įberkite 2 šaukštus miltų, įmuškite 1–2 kiaušinius. Pasūdykite ir papipirinkite.
  • Iškepkite didelius blynus – tokio dydžio, kad į keptuvę tilptų tik vienas blynas. Leiskite apskrusti iš abiejų pusių.
  • Paruoškite dranikų torto pertepimą (Bešamelio padažą): ištirpinkite puode 50 g sviesto, įberkite 4 šaukštus miltų ir pakepinkite, nuolat maišydami medine mentele. Supilkite 1 l pieno ir pastoviai maišydami kaitinkite, kol padažas užvirs ir ims tirštėti. Stenkitės, kad miltai nesušoktų į gabalėlius.
  • Virdami įberkite į padažą džiovintų grybų, išspauskite 2 skilteles česnakų, pasūdykite.
  • Aptepkite vieną draniko pusę šiuo padažu ir apibarstykite tarkuotu sūriu.
  • Sluoksniuokite dranikus vieną ant kito, kol gausite norimo storio tortą.
  • Prieš patiekdami į stalą, trumpam pakaitinkite tortą 100 laipsnių temperatūros orkaitėje.

**Šeimų vakarienė logotipas

Iš projekto Šeimų vakarienė gimė to paties pavadinimo knyga. Joje sudėta trumpa šių dienų Visagino kultūrinė ir kulinarinė istorija. Dalindamosi maistu ir asmeninėmis istorijomis, visaginiečių šeimos atvirai pasakoja apie tai, kaip augo patys ir kaip augina savo vaikus, kas juos atvedė į patį jauniausią šalies miestą, kokį gyvenimo būdą ir tradicijas jie puoselėja.

Projektas „Šeimų vakarienė“ Visagino m. savivaldybėje įgyvendintas pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonę „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ ir finansuotas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis.

Seimu vakariene_projekto logotipai


Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>