Aktualu

2020 metai: didesni vaiko pinigai ir išmoka nėščiajai, nemokamas maitinimas mažiausiems

Print Friendly, PDF & Email

2020 m. turėtų didėti vaiko pinigai, vienkartinė išmoka nėščiosioms, minimali mėnesio alga, senatvės, netekto darbingumo ir šalpos pensijos, o priešmokyklinukams ir pirmokams atsirasti nemokamas maitinimas, skelbiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintoje informacijoje.

Tokie pokyčiai numatyti 2020 metų valstybės ir „Sodros“ biudžetų projektuose ir įsigalios, jeigu tam pritars Seimas.

Kas planuojama nėščiosioms ir vaikams

VAIKO PINIGAI. 2020 m. valstybės biudžeto projekte numatyta, kad nuo kitų metų vaiko pinigai didės iki 60 EUR. Jie standartiškai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų.

Kaip žinoma, išmoka vaikui gali būti mokama ir ilgiau, tai yra iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Kitąmet planuojama didinti ir papildomą išmoką, kuri bus skiriama neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams. Papildoma išmoka vaikui didės nuo 20 iki 40 eurų. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gaus po 100 eurų.

Į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, t. y. į 100 EUR kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 EUR, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 EUR.

Universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų. Šiuo metu papildomą išmoką gauna apie 123 tūkst. vaikų ir dar 14,9 tūkst. neįgalių vaikų gauna didesnius vaiko pinigus.

Skaičiuojama, kad išplėtus papildomos išmokos gavėjų ratą, iš viso papildomą išmoką vaikui gaus apie 151,6 tūkst. vaikų iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, taip pat vaikų, turinčių negalią.

IŠMOKA NĖŠČIAI MOTERIAI. Kitąmet taip pat planuojama didinti vienkartines išmokas nėščioms moterims, kurios neturi sukaupusios pakankamo socialinio draudimo stažo, kad gautų motinystės išmoką iš „Sodros“. Tokia vienkartinė išmoka didės nuo 76 iki 250 eurų.

Vienkartinę  išmoką nėščiai moteriai kasmet vidutiniškai gauna apie  5 tūkst. moterų.

NEMOKAMAS MAITINIMAS. Nuo kitų metų sausio siūloma tiekti nemokamus pietus priešmokyklinukams savivaldybių pasirinktose bendrojo ugdymo mokyklose. Nuo rugsėjo mėnesio nemokamus pietus ketinama pasiūlyti visiems Lietuvos priešmokyklinukams ir pirmokams.

Jeigu Seimas pritartų siūlymui nuo 2020 m. nemokamai maitinti priešmokyklinukus ir pirmokus, nemokamus pietus papildomai gautų 49,6 tūkst. mokinių.

Šiuo metu nemokamas maitinimas užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Kitąmet pajamų riba, nuo kurios priklausys nemokamas maitinimas, pakils iki 187,5 eurų.

Išmokos 2020 versli mama

 

 

 

 

 

 

 

 

MINIMALIOJI ALGA. Daliai dirbančių žmonių aktualu, kad 2020 metais didės minimalioji mėnesio alga, kuri pagal Darbo kodeksą gali būti mokama tik nekvalifikuotą darbą dirbantiems darbuotojams. Minimali alga paaugs nuo 555 eurų iki 607 eurų „ant popieriaus“, minimalus valandinis atlygis – nuo 3,39 euro iki 3,72 euro.

Minimalią algą ir mažiau Lietuvoje uždirba apie 156 tūkst. darbuotojų.

Taip pat žinotina

VALSTYBĖS REMIAMOS PAJAMOS. Valstybės remiamų pajamų dydį kitąmet siūloma didinti nuo 122 iki 125 eurų. Šis dydis taikomas vertinant, ar konkretus žmogaus, šeima turi teisę gauti socialinę paramą, tačiau į bendras pajamas neskaičiuojami vaiko pinigai ir 15–35 proc. darbo užmokesčio, priklausomai nuo šeimos sudėties.

Nuo valstybės remiamų pajamų dydžio priklauso socialinės pašalpos, būsto šildymo išlaidų kompensacijos, vienkartinės įsikūrimo pašalpos prieglobsčio gavėjams, mėnesinės piniginės pašalpos prieglobsčio gavėjams būtiniausioms reikmėms, pašalpos maistui ir smulkioms išlaidoms užsieniečiams, gyvenantiems Pabėgėlių priėmimo centre, mokėjimo už socialines paslaugas (išskyrus trumpalaikę ir ilgalaikę socialinę globą) dydžiai, teisė į nemokamą mokinių maitinimą ir paramą mokinio reikmenims, taip pat teisė į papildomą išmoką vaikui nepasiturinčioms šeimoms, į paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti bei paramą palaikams parvežti.

Padidinus valstybės remiamų pajamų dydį, vidutinis socialinės pašalpos dydis padidėtų nuo 81,2 iki 83,2 euro.

BAZINĖ SOCIALINĖ IŠMOKA. Bazinę socialinę išmoką ketinama didinti nuo 38 iki 39 eurų. Tai dar vienas dydis, nuo kurio priklauso kitos išmokos: vaiko pinigai, išmoka privalomosios tarnybos kario vaikui, vienkartinė išmoka nėščiai moteriai, globos, rūpybos išmoka, vienkartinė išmoka įsikurti, globos, rūpybos išmokos tikslinis priedas, išmoka besimokančio ar studijuojančio asmens vaiko priežiūrai, išmoka gimus dvynukams, trynukams ar dar daugiau vaikų, išmoka įvaikinus vaiką, laikinosios vaiko priežiūros išmoka, laidojimo pašalpa, parama palaikams parvežti, artistų kompensacinės išmokos, vaikų išlaikymo išmokos, socialinė parama mokiniams, transporto išlaidų kompensacijos neįgaliesiems, dalinė neįgalių studentų studijų išlaidų kompensacija.


Taip pat skaitykite:

Motinystės išmoką gauna vis daugiau mamų (infografikai)

Minimali alga – 607 EUR, minimalus valandinis atlygis – 3,72 EUR

Paskola verslui: kodėl įmonės pinigus geriau laikyti mažame banke


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.