Maisto gamyba namuose mamos galės verstis paprasčiau

maisto gamyba namuose versli mama

Gruodį įsigalios nauji reikalavimai maisto tvarkymo subjektams, kurie maistą gamina mažais kiekiais gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekia jį tiesiogiai vartotojams. Pasak valdininkų, tai reiškia, kad maisto gamyba namuose bus galima verstis paprasčiau.

2018 m. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko 1,3 tūkst. vartotojų apklausą ir sužinojo, kad net 90 proc. apklaustųjų palankiai vertina rankų darbo namų gamybos maistą ir noriai tokį perka.

Kaip rašoma portalui VERSLI MAMA atsiųstoje informacijoje žiniasklaidai, buvo pastebėtas ir potencialių tokio maisto gamintojų susidomėjimas.

Vien per pastaruosius aštuonis mėnesius VMVT gavo apie 100 užklausų dėl galimybės užsiimti mažų kiekių maisto gamyba namuose. Todėl neabejojama, kad su Europos Komisija suderinti supaprastinti reikalavimai padės lengviau įvertinti savo galimybes ir apsispręsti svarstantiems, ar imtis maisto tvarkymo namuose.

Tikimasi, kad jei toks maisto gamybos namuose verslas bus sėkmingas ir klientų ratas plėsis, supaprastinti reikalavimai taps gera atspirtimi plėtoti šią veiklą: bus drąsiau įsigyti profesionalios įrangos ar didesnes patalpas, tapti konkurencingais rinkoje.

Primename, kad kaimo vietovių (iki 6000 gyventojų dydžio) gyventojai maisto gamybos namuose veiklai gali pasinaudoti ir Žemės ūkio ministerijos parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę Ūkio ir verslo plėtra.


Taip pat skaitykite:

10 advokatės patarimų, kaip elgtis per VMI patikrinimą

Mažoms maisto prekių parduotuvėms įsikurti bus lengviau

Maistas internetu: parduodant reikės nurodyti leidimo duomenis


Ne daugiau kaip 5 tortai per dieną

VMVT teigimu, visi norintys gaminti maistą namuose ir tiekti jį tiesiogiai vartotojams jau dabar gali pradėti ruoštis šiai veiklai.

Fiziniai asmenys galės pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti: kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus. Tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai.

Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 g, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis (pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir pan.).

Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris bus ne didesnis kaip 250 g (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kt.), per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų ir kt.  – ne daugiau kaip 7 kg.

Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams bei valgiams: patiekalų per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių – koldūnų, blynelių ir kt. – iki 10 kg, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100 vnt.

Ar svarstote imtis maisto gamybos namuose verslo?
Reikalavimai – iš pirmo žvilgsnio paprasti

Apsisprendę imtis šios veiklos ir norintys gauti VMVT leidimą fiziniai asmenys turės:

  • pateikti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu,
  • išklausyti privalomus higienos žinių kursus,
  • pasiruošti patalpas, gamybinius paviršius ir įrangą maisto gaminimui.

VMVT atkreipia dėmesį, kad reikės laikytis ir tinkamos asmens higienos, žaliavų bei galutinių produktų sandėliavimo ir ženklinimo reikalavimų.

Tokiam namų verslui skirtas maistas turės būti laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos iki patiekimo galutiniam vartotojui. O siekiant užtikrinti namų sąlygomis gaminamo maisto saugą ir kokybę, gamintojai privalės sudaryti sąlygas VMVT inspektoriams atlikti maisto tvarkymo vietos patikrinimus.

Galimybė fiziniams asmenims tvarkyti maistą namų ūkio sąlygomis numatyta Europos Sąjungos teisės aktuose. Vyriausybė dar praėjusių metų lapkritį priimdama nutarimą dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį daugeliui verslių gyventojų atvėrė galimybę savo namuose užsiimti maisto tvarkymo veikla.


Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

0